Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата протестира 12-годишната присъда на Ембака за убийството на АМ "Струма"

Окръжна прокуратура-Благоевград изготви протест срещу постановената 12-годишна осъди4телна присъда „лишаване от свобода“ на 39-годишния Емил Първанов-Ембака за умишлено убийство на магистрала „Струма“ преди три години, сочи Дарик.

На 26 юни 2015 година при преминаването с личния си автомобил през забранен участък за движение на аутобана Емил Първанов и семейството му са спрени от служителя на "Агромах" Николай Чивиев. След словесни нападки между двамата с палката си Чивиев счупил предното стъкло на автомобила на Първанови. Ембака се приближил и хвърлил по Чивиев голям камък, който го ударил в главата. Пострадалият бил транспортиран към болница, но на път за лечебното заведение издъхнал.

На 28 юни тази година Окръжният съд в Благоевград постанови 12 години затвор за Първанов. Той трябва да плати както разноските по делото, така и общо 340 000 лв. обезщетение на близките на убития. Решението не е окончателно и подсъдимият остава с мярка за неотклонение подписка, реши съдът.

Прокуратурата счита наложеното на подсъдимия наказание за несправедливо, поради което изготви протест пред Софийския апелативен съд. Според обвинението престъплението е било извършено от Първанов по хулигански подбуди и се прави искане за изменение на присъдата, като се увеличи размерът на наказанието до двадесет години „лишаване от свобода“.

Протестира се и мярката за неотклонение на Емил Първанов, която въпреки постановената осъдителна присъда остава „подписка“, като съдът е преценил, че не е налице реална опасност той да се укрие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във