Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата се зае със случая с непроверения частен самолет

Прокуратурата проверява случая с частния самолет, чиито пътници не преминаха граничен контрол на път за Гърция на 13 юли. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. За този случай се разбра преди дни и бе потвърдено от МВР.

На 13 юли частният самолет от Габрово с петима души на борда е кацнал на Летище София. Кацането било в 15.30 ч. на летателна площадка "Драгановци", а излитането - в 16.48 часа. "Летище София" е наземен оператор, обясниха от аерогарата. „Рамп-агентът е направил грешка, а случилото се е поредица от случайности“, каза преди дни шефът на летището Владимир Рапонджиев. Той коментира, че е отнет пропускът на служителя, който е с дългогодишен опит. От МВР и Гранична полиция пък обясниха, че самолетът е проверен в Гърция и не е имало нищо съмнително.

Започваме проверка по случая от 13 юли на Летище София, каза на брифинг днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя допълни, че само капитанът на полета е бил подложен на паспортна проверка, останалите негови спътници - не, каза тя. „Основната линия, по която работим, не е незаконно преминаване на границата, а престъпления по служба, извършени от служители на летището“, обяви тя. Данните, които са събрани от „Гранична полиция“, се изчерпват със снемане на обяснение на двама служители на летището и пътувалите в самолета, посочи Арнаудова. Прокуратурата разполага и със записи от камерите на летището.

„Обясненията на пътниците сочат, че никой от граничните служби не е отишъл при тях“, коментира тя. „Поради това пътниците не са възприели, че има извършване на нарушение от собствена гледна точка“, обясни Румяна Арнаудова. „Престои да се установи от кого е извършено нарушението по случая от „Гранична полиция“ или от служителите на летището“, заяви тя. „Ще следва да установим и умисъла на всички пътници за незаконно преминаване на границата“, каза още Румяна Арнаудова. Тя каза, че трябва да се установи и какъв е обичайният механизъм, по който се осъществява пристигането на частни самолети на летището и тяхното излитане.  Това е процедура, която не би следвало да бъде като тази за обикновените полети, каза още говорителят на главния прокурор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във