Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата в Русе работи по два сигнала, свързани с липсата на демонтирани елементи от контактната тролейбусна мрежа

Прокуратурата в Русе работи по два сигнала, свързани с липсата на демонтирани елементи от контактната тролейбусна мрежа в града. Това коментира окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев. Контактната тролейбусна мрежа в Русе бе подменена по европроект през 2015 година.

Общинските съветници от БСП в града Александър Неделчев и Пламен Рашев съобщиха по-рано днес, че тази сутрин са подали сигнал в прокуратурата за безстопанственост и липса на осъществен контрол от страна на общината по повод на съхраняване на демонтираните стари елементи. Те били пазени в склад на фирма, но на 11 април 2018 г. - при предаването им към нов складодържател, била установена липсата на тонове елементи. Неделчев посочи, че по протокол медният проводник е 73 865 кг, а били налични 26 460 килограма.

Според него щетата за общинския бюджет била за повече от 500 000 лева. По думите му от местната управа подали сигнал в прокуратурата едва девет месеца по-късно - на 9 януари тази година.

Димитър Наков - заместник-кметът по устройство на територията на Русе, коментира, че е учуден от сигнала, който двамата общински съветници са внесли днес в прокуратурата. "Странно, че някои хора си приписват заслуги в удобен за тях момент. Наближават местни избори. Ние сме сигнализирали Районната прокуратура още на 9 януари тази година", заяви Наков.

По думите му не е имало забавяне в подаването на сигнала, тъй като през това време бил поискан отговор от фирмата-изпълнител, който не удовлетворил общината, извършено било и собствено проучване с повторен обход на ремонтираните участъци и замерване на дължината на проводника. След като от кметството установили безспорно, че няма друга причина демонтираните елементи да липсват, сигнализирали компетентните органи.

Според Наков минимум 27 тона е липсата на контактен меден проводник. Той припомни, че през 2015 г. били подменени общо 67,75 км контактна мрежа.
"Не обвинявам никого. Има си компетентни органи, които да кажат какво се е случило", каза още заместник-кметът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във