Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокурор Щиляна Петкова за изборната търговия в Карнобат: Оооо, не ме занимавайте

Прокурорът от Районната прокуратура  в Карнобат Щиляна Петкова, на която е поверено досъдебното производство на течащото в РУП-Карнобат разследване на изборна търговия от петък вечерта, отказва информация по случая, пише Флагман.бг. Както вече медията съобщи,  нейни екипи бяха в Карнобат и с.Екзарх Антимово през отминалата неделя, за да установят подробности след разбиването на организираната група за покупка на гласове. Операцията по обезвреждането й бе проведена от РУП-Карнобат, а разпитите ще продължат и днес.

Пред Флагман.бг началникът на РУП-Карнобат Пламен Чолаков заяви, че само прокурор има право да каже по кои норми от НК се води производството, както и да прецени дали на този етап може да се изнесе информация за възложителите на покупката, за изпълнителите в Екзарх Антимово, както и за 41-те продавачи на гласове в ромската махала на селото. Най-важното е да се знае защо са освободени веднага шефовете на групата, които при тези обстоятелства ще имат възможност да влияят на потенциалните купувачи на гласове при техните разпити днес.

„Оооо, не ме занимавайте!“, бе реакцията на прокурор Петкова, след като успяхме да я открием по телефона в неделя следобед. В началото на разговора ни прокурор Петкова се направи, че не разбира за какво изобщо я безпокоим. Опита дори да укрие, че производството се води под нейно ръководство. „На вас кой ви каза за това?“, попита раздразнено Петкова, след като разбра, че имаме подробности. След което безцеремонно заяви, че пътувала и че няма какво да ни обяснява, защото си имало Пресцентър на прокуратурата.

По тази причина, публично, очаквайки отговорите от Пресцентъра, питаме прокурор Щиляна Петкова:
1. Вие ли, прокурор Петкова, освободихте веднага от ареста Катя Стоянова и Ради Гарджев, задържани от МВР с доказателства за подготвяна покупка на гласове?
2. По кои норми от НК се води досъдебното производство срещу виновните лица?
3. Носите ли отговорност, затова, че дадохте неограничена възможност на организаторите, освобождавайки ги, да упражнят натиск върху 35 човека, чиито разпити трябва да вървят днес, утре и вдругиден ?
4. Живеете ли, прокурор Петкова, на семейни начала с Тодор Тодоров от Царево, известен в Карнобат като Казака, както се нарича и една от едноличните му фирми?
5. Има ли Тодор Тодоров строителна фирма, регистрирана на територията на гр.Карнобат? И някога имала ли е тя  бизнес отношения с местния предприемач Минчо Гроздев? Ако е така, не смятате ли, че сте в конфликт на интереси, макар и неформално?
6. Във връзка с предходния въпрос, Вие ли сте прокурорът, който редовно призован не се яви на съдебния процес и не взе становище по делото за хулиганство и гавра с чужди туристи в ресторант „Мираж“ през 2010 г., когато там вилняха Минчо Гроздев и бодигардовете му – оправдани от Районния съд в Карнобат.
7. А докъде стигнаха делата между местните бизнесмени Стефан Райнов и Минчо Гроздев за язовирите и за изтровената риба? Вярно ли е, че по-високоинстанционен прокурор от Вас е излязъл с постановление, че водното сдружение на Минчо Гроздев е учредено с фалшиви подписи и така са отнети язовирите от Райнов?
8. Какви мерки предприе РП-Карнобат по повод жалбата на Инициативен комитет срещу вонята от завода за птича тор на „Агрошанс Комерс“ ? Вярно ли е, че сте попитали жалбоподателя откъде има информация, че в града мирише не фекалии? Вие, живеейки в Карнобат, не усещахте ли тази миризма, от която се оплакваха всички жители?

Facebook logo
Бъдете с нас и във