Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокурорска проверка на федерацията по ски и финансовите нарушения

В студиото на "Тази сутрин" спортният министър Красен Кралев коментира обвиненията на Прокуратурата срещу Българската федерацията по ски и борбата със сериозни финансови нарушения. Той обясни, че сигналът е бил подаден от партията на "Зелените". По думите му от Министерството са предали на Прокуратурата всички документи и папки с отчети, в които са описани средствата, отпускани към федерацията, и ще съдействат с каквото могат на разследването. Той заяви, че несъответствия е имало, но не му е известно да има данни за корупция.

Кралев обясни, че финансирането става на база множество критерии и анализи, но през годините няма значителни данни за разлики във финансирането при различните министри. Той твърди, че отпуснатите суми са същите като при другите федерации. Кралев отрече обвиненията на Прокуратурата, че на федерацията по ски се отпускат средства без сериозни проверки, и обясни, че спортното министерство ежегодно упражнява контрол върху това за какво се харчат отпуснатите пари. По думите му годишното й финансиране е около 1,3 млн. лв.

Относно глобата на федерацията по вдигане на тежести, за която се събират дарения, за да бъде изплатена, той заяви, че няма как от Министерството да отпуснат средства, но се надява парите да бъдат събрани чрез спонсори.

В края на участието си Кралев разкри, че има Европейска конвенция за борба срещу уговорените мачове, която обаче не е ратифицирана само от Малта. Ако се приеме, тя ще даде много важен тласък в борбата срещу мач фиксинга и допинга. Според Кралев е много важно тази конвенция да бъде приета, за да има развитие в спортния сектор. Той подчерта, че това е бил и приоритет на българското председателството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във