Параграф22 Daily

§22 Новини

Пропищяха от частен съдебен изпълнител, продала вила на 7 пъти по-ниска цена

Частният съдебен изпълнител Деница Станчева - с район на действие Пазарджик, е продала чрез публична продан вила за 15 918,25 лева, докато преди това банка я е оценила за 120 000 лева като обезпечение към заем, съобщават медиите. Собственик на имота е брациговска фирма и тя е обжалвала оценката на частния изпълнител пред окръжния съд в Пазарджик. Магистрати обаче са отхвърлили възражението, тъй като първоначалната цена не е в обсега на контрола им.

Имотът е бил ипотекиран от собствениците като обезпечение по кредит, отпуснат от „Уникредит Булбанк“ АД и е бил оценен на 120 000 лева, посочва съдът в мотивите си. Срещу ниската начална цена са възразили и от финансовата институция. На търга за вилата се явили двама купувачи и тя е прехвърлена на предложилия по-високата цена. Според съда процедурата е извършена по законовия ред и няма основание да я отменя.

Често оценките на имотите, продавани от частните съдебни изпълнители, се оказват сериозен проблем при събирането на вземанията от длъжници. Оценилите обикновено се позовават на различни методики, но реално могат да напишат почти всякакво число за имота. Дейността им реално не се контролира от никого. Освен това длъжниците нямат право да обжалват решението им. Цената на продавания имот допълнително намалява заради изискването на закона обектът да се предложи на цена, която е 75 % от обявената от оценителя стойност. За длъжника сумата става още по-малка, тъй като от продажната цена се приспада ДДС и едва тогава остатъкът се превежда на кредитора. Така реално може да се продаде имот на цена, многократно по-ниска от оценката на банката, когато е била сключена ипотека. В края на процеса длъжникът остава без имот и с неплатен кредит, а банката не може да си събере дълга.

Facebook logo
Бъдете с нас и във