Параграф22 Daily

§22 Новини

Първият национален събор на запасното войнство беше открит край Казанлък

Първият национален събор на запасното войнство беше открит край Казанлък, съобщиха от Министерството на отбраната. "За мен е чест да бъда на този празник сред хората, които възпитаваха поколения българи как честно и самоотвержено се служи на Отечеството. Никога в своя живот не съм делил българския войник на такъв, който е служил по царско, социалистическо или демократично време. За мен всеки, който е носил униформа, е служил на Майка България", е заявил министър  Красимир Каракачанов  пред участниците в събитието, уточнява БТА.

В откриването на Националния събор на запасното войнство са участвали президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, народни представители, кметът на община Казанлък Велина Стоянова, висши офицери от Българската армия, представители на Министерството на вътрешните работи, ветерани, членове на военнопатриотичните организации и много граждани.

В обръщението си към участниците в събора  министърът на отбраната се е извинил за "вземаните през годините неправилни политически решения в областта на отбраната". "Докато аз съм министър на отбраната, в лицето на военното и политическото ръководство на Министерството на отбраната вие ще имате хората, които ще се опитват да решават проблемите", е отбелязал Каракачанов.

По думите на министъра българската армия е на българския народ, тя не е на политиците или на партиите. "През 500-те години турско робство православната ни вяра ни запази като българи, а през всичките близо 1400 години единствената заслуга за съществуването на българската държава е на Българската армия и на хората, които са посветили живота си на нея", е заявил министърът на отбраната. Той е пожелал на ветераните и на военнослужещите от запаса и резерва здраве и успехи в тяхната дейност за възпитанието на българската младеж в родолюбие и служба на България.

Министър Каракачанов е отличил и наградил с юбилейни медали "100 години Първа световна война" генерал-майор о. з. Димитър Бояджиев, бригаден генерал о. з. Янко Янев, майор о. з. Стефко Михайлов, майор о. з. Евгени Пейчев и старшина о. з. Методи Глишков.

В проявата днес са се включили военнослужещи от Специалните сили, които са демонстрирали бойни техники и елементи от изпълнявани от тях операции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във