Параграф22 Daily

§22 Новини

Пътна полиция обясни как ще протече акция "Зима 2017"

Засилени проверки по пътищата започват от 1 ноември в рамките на традиционната акция "Зима“. Между 1 и 10 ноември на фокус ще са велосипедите и каруците. Периодът между 11 и 20 ще е посветен на толерантността между водачите и пешеходците, а от 21 до 30 ноември ще бъдат проверявани автомобилите.

Акция „Зима 2017“ ще започне със засилени проверки на велосипеди и каруци в периода от 1 до 10 ноември, заяви началникът на „Пътна полиция“ комисар Бойко Рановски и изтъкна, че тези превозни средства създават сериозен риск на пътя, когато не са обезопасени и нямат нужната сигнализация. Той добави, че 6 ноември е определен за Ден без загинали велосипедисти.

Втората част на кампанията – от 11 до 20 ноември е насочена към толерантността между водачите и пешеходците. Между 21 и 30 ноември пък фокусът на проверките ще са автомобилите. "Проверките ще включват техническата изправност на превозните средства, осветителните системи, дали те са подготвени за движение при зимни условия. Знаете, от началото на тази година има промени в законодателството, които задължават водачите през периода от 15 ноември до 1 март да се движат с гуми, предназначени за зимни условия, или с такива с поне 4 милиметра дълбочина на протектора", напомни Рановски.

От “Пътна полиция“ припомнят още, че фаровете и светлоотразителите трябва да са чисти и в изправност. При велосипедите изключително важни са и работещите звънец и спирачки. Пешеходците трябва да не забравят, че в тъмните часове на денонощието са незабележими, ако не носят светли дрехи и светлоотразителни елементи. Животоспасяваща роля могат да имат добре оборудваните аптечки.

Комисар Бойко Рановски заяви, че се надява през акция „Зима 2017“ да има по-малко нарушения.

През миналогодишната кампания са установени 1571 случая на неизправност на осветителните системи на автомобилите, 292 случая на управление с разкъсани гуми, 99 неизправни велосипеди и 1165 други нередности. През 2016-та акция „Зима“ е обхванала 586 специализирани полицейски операции, като са проверени над 40 хиляди превозни средства.

От Съюза на българските автомобилисти обявиха, че между 1 и 11 ноември ще извършват безплатни технически консултации за автомобили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във