Параграф22 Daily

§22 Новини

Радан Кънев: Антикоруционният закон е за Конституционния съд

Има много притеснителни неща в гласуваните днес промени в антикорупционния закон, заяви пред БНР Радан Кънев – зам.-председател на ДСБ. Той изрази надежда, че ще се намери някой, който да го прати в Конституционния съд. „Свидетели сме как принципно добрата идея за активна държавна политика срещу корупцията се изражда в нарушаване на Конституцията, погазване на основни правни принципи – конституционни правни принципи, и в крайна сметка създаване на един репресивен механизъм, който няма нищо общо с борбата с корупцията, който е просто връщане към модели на отношение към частната собственост, характерни за комунистическия режим. ... КПКОНПИ – по същество е един нов бюрократичен орган, една допълнителна администрация, няма реални правомощия да се бори с корупцията. Тя има правомощия да трови живота на политическите си противници, на противниците на властта“, коментира Кънев в интервю за предаването „12+3“.

Възможно е да има мярка конфискация на имущество с неясен произход и без да има престъпление, подчерта Радан Кънев и добави: „Не е възможно обаче, юридически тотална ужасяваща неграмотност и изключителен правен абсурд е това да зависи от качеството обвиняем, след като качеството обвиняем е отпаднало. Трябва да сме наясно, че това означава, че в България презумпция за невиновност няма. Предвид целта на закона, много спорно е дали изобщо вече има стабилна частна собственост“.

„В момента всеки български гражданин с имущество над 250 хил. лв. е на милостта на прокуратурата“, отбеляза още Кънев и изказа мнение, че голяма част от повдигнатите обвинения са смешни от наказателно-правна гледна точка и те са повдигнати именно с тази цел – да се включи репресивната машина и да започне процес по запориране и евентуално конфискация. „Запорите, възбраните и тормозът върху хората, на които прокуратурата е повдигнала обвинение, ще бъдат много сериозни“, смята зам.-председателят на ДСБ.

Радан Кънев определи като правилно решението на президента да наложи вето на „тайните арести“. Според него това е поредна мярка, която погазва основни правни принципи. Дано да чуят мотивите на президента, каза той. По думите му приетото е голям риск за всеки български гражданин.

"Демократична България" най-вероятно ще прескочи парламентарния праг, а може би и доста повече, смята Радан Кънев. Той подчерта обаче, че това не може да бъде цел, целите трябва да са много по-високи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във