Параграф22 Daily

§22 Новини

Ранен от падането на бетон на автомагистрала „Хемус“ ще съди АПИ за 100 000 лева

Януарският сняг и лошото време са виновни за инцидент на магистрала „Хемус”, а не институциите, които поддържат съоръжението. Това е заключението на прокуратурата две години след като парче бетон падна върху кола в движение и едва не уби човек в нея, съобщава бТВ.

След 26 януари 2016 г. животът на Наско Златинов не е същият – нито лицето му. Бетонното парче от моста при село Яна пада, пробива предното стъкло на колата и се врязва в лицето му. Чупи челюстта и зъбите му, операциите продължават и днес - в САЩ, където живее. „Опитваме се да наместя всички зъби по определен ред. Чейнето ми е изместено леко надясно“, каза Наско в интервю за „Тази сутрин“ по бТВ.

Според прокуратурата виновни няма. Пострадалият завежда иск към Пътната агенция, за да покрие лечението си. Претендира за 4000 лева, има и документи. Същото прави и собственикът на колата – иска 109 лева за предното стъкло. От АПИ признават и изплащат щетите нанесени върху автомобила. Не признават обаче имуществените вреди на пострадалия, а причината е в детайла. „Към предствената от него молба в Агенцията са приложени редица документи, част от които са и две фактури, за които обаче в действителност няма приложени платежни нареждания, т.е. не са налице доказателства, че от пострадалото лице са извършени въпросните плащания”, заяви Благородна Йорданова, началник отдел „Обществени поръчки и правно обслужване” към АПИ.

„Имаме двоен критерий – в единия случай казваме: Да, ние сме задължени да платим, в другия казват: Не, няма да платим, защото се касае за човек. Плащаме ламарините, но не плащаме на човека”, отбеляза адвокатът на Наско Златинов – Георги Вълков. „Не са ми искани касови бележки. Това са оправдания от страна на АПИ“, добавя пострадалият.Наско и адвокатите му ще водят и дело за неимуществените вреди за 100 хиляди лева.

Междувременно Софийската градска прокуратура прекратява разследването със заключение, че става дума за „случайно събитие”, свързано и с лошо време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във