Параграф22 Daily

§22 Новини

Расизъм ли е, ако не искаш да те е срам, че си българин?

S 250 80504ead 73e7 435c 9b8d 87defad334f7

автор: Бисерка Борисова, Faktor.bg

Само за ден две новини, свързани с името на България в чужбина обиколиха световните агенции и получиха широк отзвук в социалните медии сред европейските граждани. Това не бяха новини, свързани с българското европредседателство, с посредническата роля на страната ни в спора за името на Македония или с килима от китки пред НДК, представляващ български шевици. Тоя тип новини минават и заминават през ушите на обикновения европеейски гражданин – ако въобще им обърне внимание.

В случая говорим за типа новини, с каквито най-често се асоциира в Европа думата „българин”, а именно: български гражданин заклал в парк в Германия непълнолетно момиче, а след това няколко български тийнейджъри, пак в Германия, изнасилвали многократно 13-годишно дете и заснели гаврата си на телефон.

Да, уважаеми сънародници: политици, патрЕоти, лидери на фондации и фондациики, активно смучещи пари за интеграция на малцинствата -  харесва ви или не ви хареса, това са фактите. Новините, свързани с името на България, които най-често стигат до ушите на средностатистическия европеeц са именно тези.  Когато се формира отношението към българите – особено ако не познава лично такива, този средностатистически европеец, който си плаща редовно данъците и си спазва законите, не се интересува дали  Бойко Борисов е убедил  Заев и Ципрас да се разберат. На този средностатистически европеец не му пука нито за Заев, нито за Ципрас, нито за името на Македония. Пука му да не издържа с данъците си паразити от други държави, които - не стига, че живеят на негов гръб, но и може да го оберат, да го пребият, да го изнасилят, да го убият.

Уви, докато българските политици редят престижни речи по време на европредседателството, кланят се на Божи гроб и решават проблеми на други държави, като си мислят, че по този начин формират у европееца положително отношение към България, в крайна сметка се оказва, че отношението към българите и България го формират най-вече

„героите” на криминалните новини  -  българските цигани.

Именно това са хората, които най-често градят в европейското съзнание имиджа на българския гражданин като цяло! Циганите с българско гражданство, които решават съдбата на България на всички избори, са решаващият фактор и за отношението в Европа към българските граждани!  Животът на обикновения български гражданин, който работи, учи, плаща данъци и спазва законите е еднакво зависим от поведението на българските цигани както в България, така и в чужбина. Може да е политнекоректно, може да не е и много конституционно, но е вярно! Толкова вярно, че вече граничи с шизофрения, ако някой не го признава!

Сега патрЕотите - особено платените интернет тролове сред тях, навярно ще скочат и ще почнат да припяват за великите ни артисти, спортисти и прочее. Да, в Япония, където българските цигани още не са успели да стигнат, сигурно е така. Там за България се говори, когато се говори за уникалното кисело мляко, за художествена гимнастика, за Котоошо. И наистина е приятно и е гордост да кажеш, че си българин. В  едно малко северноиталианско градче Тренто, което е толкова консервативно, че българските цигани не намират почва да се закрепят там, също години наред името България се асоциираше с имената на Матей Казийски, Цецо Соколов, Радостин Стойчев... В това градче, в знак на уважение към таланта и работата на българите, самите италианци вееха български знамена по време на волейболни мачове и слагаха мартеници на 1-ви март. Там също бе и все още е гордост да си българин.

Но я вижте какво става в Милано, в Рим, в Берлин. Там, където криминалната хроника е запълнена основно от африканци и мароканци или от български цигани. Наистина ли мислите, че за обикновения жител на Милано България се асоциира повече с Райна Кабаиванска и стремежа на Борисов да се реши спора с името на Македония, отколкото с българския циганин, който за пореден път му е разбил дома и е открадна колата му?!  А какво да кажем за Стокхолм, Малмьо, Гьотеборг - там, където организираната просия е дело основно на румънци и българи?!  Преди време, за един мач между Италия и Германия, бях с шалче на италианския национален отбор и гледахме мача в кафене в Стокхолм. В един момент дойде мъж с екипа на италианския национален отбор и приятелски ме заговори на италиански. Обясних му, че съм българка, а той – макар и с акцент, ми каза на български: „О, здравей! Как си!”  И после ми обясни: „От Катания съм. В нашия регион всички джебчии и крадци на коли са българи. Наложи се да понауча нещо на вашия език, за да можем да се разбираме някак си с тях, за да не ни крадат чак толкова много. Поне година си мислех, че всички българи сте такива – само крадете и не работите”.

Ще каже някои патрЕот – „граждани на всички държави извършват престъпления, какво толкова, че и българските цигани ги правят?” Но разлика между престъпленията не правите ли? Едно е да се сбият футболни хулигани преди мач. Или пиян италианец да седне да шофира ферари по улиците на Мадрид. Но това, което направи онзи „мургав български гражданин” в метрото в Берлин не се среща често, нали? Ей така, без причина, без да познаваш човека,

да ритнеш в гръб жена – за да се почувстваш „голямата работа”.

Защото иначе си гнида! Това е патентът на „мургавия български гражданин”: да чупи, да рита, да бие без причина – само за да се почувства по-голям и по-силен от хора, от които нищо не му зависи и които не са виновни за жалкия живот, който по собствено желание води! Дори онези с „Аллах акбар!” поне имат някакво алиби, че го правят в името на някаква уж свята за религията им кауза! Докато тези, нашите „мургави български граждани” крадат, убиват, изнасилват не в името на каузи. Дори не за да оцелеят. Правят го, защото така им е кеф! Защото някои ги научи в България, че закон няма да ги стигне и те вече действат по същия начин и в чужбина!  И всеки, който им направи забележка, е „расист”!

Но, за Бога – расизъм ли е, ако не искаш да се срамуваш, че си българин?! Расизъм ли е, ако искаш  българските закони да важат за всички хора, които имат българско гражданство?! Расизъм ли е да искаш тези закони да важат с еднаква сила и еднаква строгост за всички български граждани?  Расизъм ли е, ако не си доволен, че плащаш с данъците си заплати на законотворци, които не се интересуват дали законите, които творят се спазват от всички български граждани?  Расизъм ли е, когато поставиш въпроса защо е незаконно да делиш хората в България на цигани и българи, но е неписано законно правило циганското беззаконие да остава ненаказано?

Истината е, че милиони и милиарди левове и евро се изливат по трасето „интеграция на ромите”. Не само у нас, но и в цяла Европа. Факт е, че никой не следи как се използват.  Всички виждаме, че циганите продължават да живеят по същия начин в гетата, както и преди да потекат милионите. Само дето стават все по-агресивни и нагли. Виждаме и, че къщите на циганските лидери се превръщат в палати... Това го виждаме ние, обикновените граждани. А политиците не го ли виждат?!

Има една приказка, че купеното евтино излиза най-скъпо. Политическите партии купуват цигански гласове по избори. За кебапче, за стотачка – бълха е това на фона на крайната цел да докопат управлението. После обаче започват да плащат скъпо и прескъпо. Защото към кебапчето върви и условието да не бъде закачан този или онзи цигански барон. Да бъде оставен на спокойствие този или онзи цигански лихвар. Тази или онази фирма на цигански мафиот да спечели обществена поръчка. Джебчийски фамилии и ало-измамници да са все неоткриваеми. Полиция да не рови в циганските гета. Всеки бунт срещу циганското беззаконие да бъде бързо потушен и омаловажен. И още много подобни условия, които всъщност

вдигат милион пъти цената на купения цигански глас.

Цена, която плаща българският народ. Плаща я с търпението си. Плаща с примирението да гледа как старите му родители по селата са обирани и убивани от цигански тумби. С примирението да не смее да замръкне в квартала си, за да не попадне на „патрулиращи” тумби от среднощни мургави крадци. С примирението да търпи цигански сватби да бумтят от петък до понеделник под прозореца му. С примирението да плаща глоба за билетче в градския транспорт, а до него тумбата цигани – също без билети, да се хилят нагло и никой да не ги закача.

Но нещата се променят. Това българско правителство има амбицията да играе по-забележима и отговорна роля в Европейския съюз. И му се ще имиджът на България навън да съответства на амбициите му. Правят се рекламни клипове (с пари пак от джоба на данъкоплатеца), редят си килими от цветя, развяват се вечери с Меркел и Макрон. Но сякаш българските политици не забелзват, че европейските граждани не се връзват на такива неща. И още по-лошо: не забелязват, че и българските граждани вече не се връзват на такива неща!  Ако политиците искат образът на България в чужбина да е добър, трябва да спрат да прилагат двойни стандарти по отношение на законите. Защото именно циганията на двойните стандарти при прилагането на законите узакони циганската беззаконност и у нас. И е на път да узакони трайно и циганията в имиджа на България в  Европа!

Facebook logo
Бъдете с нас и във