Параграф22 Daily

§22 Новини

Разплащателните агенции трябва да бъдат нащрек за ефективността на разходите

Разплащателните агенции имат изключително важна роля при оценката и предефинирането на Общата селскостопанска политика /ОСП/, защото ежедневното управление на инструментите на ОСП е в техни ръце. Това е заявил министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриването на конференцията на директорите на разплащателните агенции, която се организира в НДК под егидата на Българското председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

"Експертите от разплащателните агенции са хората, които най-добре разбират и осъзнават мащабите на разходите и административната тежест, която се генерира при прилагането на ОСП. Те трябва да бъдат нащрек по отношение на ефективността на разходите", е подчертал Порожанов. По думите му, за да се обезпечи правилното разходване на европейските средства, е задължително да се гарантират както правата на бенефициерите, така и да се изградят системите за контрол, без които разплащателните агенции не могат да функционират.

Промяната и модернизацията на административните процеси следва да бъдат разглеждани в организационен, законодателен и технологичен аспект, е заявил Живко Живков, изпълнителен директор на Държавния фонд "Земеделие", българската разплащателна агенция, която е и домакин на конференцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във