Параграф22 Daily

§22 Новини

Разширяват правомощията на ДАНС да подслушва магистрати за корупция

До юни месец 2016 г. Държавна агенция “Национална сигурност” ще трябва да инициира мотивирано становище относно необходимостта от законодателни промени в Закона за специалните разузнавателни средства, които в значителна степен ще подпомогнат по-ефективното разследване на корупционни престъпления, извършени от магистрати.

Това се посочва в проекта на Плана за действие за изпълнение на препоръките от Доклада на Европейската комисия в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка, който Съвета за съдебна реформа към Министерство на правосъдието трябва да приеме на 29 март, предаде БГНЕС.

“Налице са признаци, че това по-тясно сътрудничество между службите в рамките на специализираната структура започва да дава положителни резултати. Редица случаи са внесени в съда. Други са в процес на разследване. Същевременно обаче оценката на усилията на България да се справи с корупцията по високите етажи на властта ще зависи от постановяването и изпълнението на окончателни съдебни решения”, пише в констатациите към мярка №52 от Плана за действие.

Друга от мерките предвижда до октомври месец 2016 г. прокуратурата, Висшият съдебен съвет и МВР трябва да изработят обективен анализ за това, защо конкретни дела по високите етажи не са били приключвани успешно и да бъда набелязани “ясни стъпки” за бъдещи действия. Мерките са във връзка с изпълнение на приетата през 2015 г. от правителството нова всеобхватна национална стратегия за борба срещу корупцията.

По-голямата част от мерките в Плана за действие за изпълнение на препоръките от Мониторинговия доклад са свързани с приемането на промените в Закона за съдебната власт, които са свързани с разделянето на ВСС на две камари, прекият избор от магистрати на членове на съвета, разширяване на правомощията на Инспектората на ВСС и приемането на антикорупционния закон и създаването на бюро за борба с корупцията.

Четете още

Банкеръ Weekly

Отмъщението "Агромах"

Започва ли истинската война на титаните, или за пореден път ставаме свидетели на режисиран спектакъл, в който първите мъже в държавата (омазани в маслото на... Още »
Параграф22 Daily

Шефът на най-големият съд в България разкри защо нервите на съдиите не издържат

Претоварени сме, един съдия има 1200 дела на година, заяви Методи Лалов Още »
Параграф22 Daily

Трета осъдителна присъда срещу частен съдебен изпълнител за престъпления по служба, от които са настъпили значителни вредни последици

С третата присъда за престъпление по служба, произнесена вчера от Варненския окръжен съд, от което са настъпили значителни вредни последици, извършено от Мавров като... Още »
Facebook logo
Бъдете с нас и във