Параграф22 Daily

§22 Новини

Разширяват правомощията на ДАНС да подслушва магистрати за корупция

До юни месец 2016 г. Държавна агенция “Национална сигурност” ще трябва да инициира мотивирано становище относно необходимостта от законодателни промени в Закона за специалните разузнавателни средства, които в значителна степен ще подпомогнат по-ефективното разследване на корупционни престъпления, извършени от магистрати.

Това се посочва в проекта на Плана за действие за изпълнение на препоръките от Доклада на Европейската комисия в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка, който Съвета за съдебна реформа към Министерство на правосъдието трябва да приеме на 29 март, предаде БГНЕС.

“Налице са признаци, че това по-тясно сътрудничество между службите в рамките на специализираната структура започва да дава положителни резултати. Редица случаи са внесени в съда. Други са в процес на разследване. Същевременно обаче оценката на усилията на България да се справи с корупцията по високите етажи на властта ще зависи от постановяването и изпълнението на окончателни съдебни решения”, пише в констатациите към мярка №52 от Плана за действие.

Друга от мерките предвижда до октомври месец 2016 г. прокуратурата, Висшият съдебен съвет и МВР трябва да изработят обективен анализ за това, защо конкретни дела по високите етажи не са били приключвани успешно и да бъда набелязани “ясни стъпки” за бъдещи действия. Мерките са във връзка с изпълнение на приетата през 2015 г. от правителството нова всеобхватна национална стратегия за борба срещу корупцията.

По-голямата част от мерките в Плана за действие за изпълнение на препоръките от Мониторинговия доклад са свързани с приемането на промените в Закона за съдебната власт, които са свързани с разделянето на ВСС на две камари, прекият избор от магистрати на членове на съвета, разширяване на правомощията на Инспектората на ВСС и приемането на антикорупционния закон и създаването на бюро за борба с корупцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във