Параграф22 Daily

§22 Новини

Разследват източване на пари чрез ученици фантоми и мними командировки в две училища

Разследват сигнали за източване на държавни пари чрез ученици фантоми и чрез отчитане на мними командировъчни в две училища в Горна Оряховица и в стражишкото село Камен. Проверките се извършват под наблюдението на Районната прокуратура в Горна Оряховица, научи „Борба“. Единият от случаите е в Професионалната техническа гимназия „Васил Левски“ в железничарския град. Преди няколко месеца учител от школото алармирал прокуратурата, че в една от вечерните паралелки се водят около двайсетина ученици, а реално в час влиза само един. Хонорованият преподавател се ядосал, че не влизат в часовете му и започнал да пише масови отсъствия. После установил, че болшинството от вписаните в дневниците ученици въобще не съществуват и са „мъртви души“.

Незабавно започналото вътрешно разследване установило, че в дневника на класа стриктно са записани двайсетина обучаеми и дори са им писани оценки. Заради това по случая е образувано досъдебно производство за изготвяне на официален документ с невярно съдържание, по което се правят експертизи и се разпитват учители. Престъпната схема била пресечена със съдействието на настоящата директорка на гимназията. „Когато бях назначена за директор през февруари тази година, направих проверка и установих, че записаните ученици реално не влизат в час. Предприех законовата процедура и паралелката беше разформирована“, обясни директорката на гимназията Габриела Данаилова.

Паралелно с този случай се прави разследване и за присвояване на държавни средства чрез фиктивни командировъчни. На 19 учители са били изплащани разходи за пътуване до селското училище в Камен с личните им автомобили. Реално обаче преподавателите се комбинирали по трима-четирима души в една кола. Така за една учебна година са били присвоени около 15 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във