Параграф22 Daily

§22 Новини

Регионалната комисия към НС гласува въвеждане на смесена ТОЛ система от 1 януари 2019-а

Регионалната комисия към Народното събрание гласува въвеждане на смесена ТОЛ система, която ще влезе в сила на 1 януари следващата година. Това стана при второто четене в Комисията на промените в Закона за пътищата, уточнява БНР.

Въвеждане на електронни винетки за леките автомобили и ТОЛ такса за тежкотоварните на база изминато разстояние предвиждат промените. Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков поясни: "Ако имат винетен стикер, който е закупен тази година, но важи за следващата година, трябва да конвертират от хартиена в електронна винетка до 31 януари. Това ще важи както за тежкотоварните автомобили, така и за автомобилите, които са под 3,5 тона".

Депутатите от комисията решиха също, че парите от ТОЛ таксите няма да отиват за общински пътища. Ненков посочи:  "Имаме такава уговорка и с колегите от МРРБ - да търсим варианти чрез делегираните бюджети за общините в следващата година да се увеличат евентуално техните средства през националния бюджет, а не през ТОЛ системата, тъй като и по директива, и по нашето законодателство парите за ТОЛ таксите, които плащат тежкотоварните автомобили, трябва да отидат само за тази инфраструктура, която те ползват".

Facebook logo
Бъдете с нас и във