Параграф22 Daily

§22 Новини

Родители алармират: курсовете по математика в СМГ са откраднати от частно дружество, тече проверка на Столичния инспекторат

Родители на ученици в Софийската математическа гимназия /СМГ/ потърсиха „Хоризонт“ с тревога, че "курсовете по математика в СМГ са откраднати от едно ООД." Частно училище в държавното. Пасивите за държавното, печалбите за частната фирма, която е на учителите в училището. Според родителите, злоупотребява се с марката СМГ. Симона Велчева, родител на ученик в СМГ, обясни за „Хоризонт“: ""Ръководството на СМГ организирало таен конкурс въз основа на правилата за осъществяване на извънкласни дейности в общинските училища на територията на Столична община. Става въпрос за курсове по математика, които се предоставят на външни деца. Курсовете се водят от преподаватели на СМГ и съответно няма как тзи правила на Столична община да се прилагат в този случай. Проблемът е там, че училището има възможност да организира такива курсове, самото то, въз основа на Наредба за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищното образование. Там има текст, който дава възможност на училищата да организират курсове, от които да печелят допълнителни средства, които да използват за поддръжката на материалната база, за ремонти или за каквито други дейности имат нужда да финансират. Парадоксът в нашия случай е, че учителите от СМГ са създали дружество с ограничена отговорност, което използва марката СМГ, защото то се нарича „Учители СМГ“. Това е злоупотреба с марката. То ще плаща някакъв минимален наем, защото логиката на правилата на Столична община са повече деца да имат достъп до извънкласни дейности. В случая нашите деца нямат достъп до тях, защото не са адресирани до тях. Годишният оборот от тези курсове е над 1 млн. лв. Тъй като тази печалба отива в частно дружество, училището няма да може да финансира участието на нашите ученици в международни състезания“.

Директорът на Регионалното управление по образование Ваня Кастрева коментира една от проверките: „Влязохме на проверка в СМГ, заедно с нашите колеги от Столична община. До настоящия момент проверката ни не е установила нарушение на правилата, които Столичен общински съвет /СОС/ е приел за ползването на публична общинска собственост. Всъщност това беше предишен проблем в СМГ. Вярвам, че това е изчистено вече, но нека все пак комисията да се произнесе окончателно. Това е начин, по който се случват такива образователни курсове и в другите математически гимназии на територията на страната, и е правилно всичко да бъде в духа на закона. Разпореждането на министър Вълчев от миналото лято е училищните настоятелства да не събират средства, да не реализират такива процедури. Това като препоръка е изпълнено от СМГ. Същите родители са обжалвали заповедта на директора на училището пред административен съд. Ние и училището, че чакаме съдът да се произнесе, за да може да няма и грам съмнение, че има каквото и да е нарушение, на който да е казус, свързан с ползването на публичната общинска собственост и на цялата процедура. Общинският съвет е дал възможност за ползване на публична общинска собственост да става по определен от нея ред. В много училища, в много детски градини, се предоставят образователни услуги по определен от общината ред. СМГ не прави изключение. Организирането на курсовете в гимназията се е случвало десетилетия и не мисля, че е коректно да се афишира всичко това по този начин, защото това би предизвикало в обществото недоверие към институциите и би наклонило везните, че едва ли не там се случва нещо неправилно, а не трябва да е така. Има разписен ред от общината. Доколкото тече проверката, до настоящия момент не са установени нарушения.“

Според директорът на училището Ивайло Ушагелов, тече и проверка на прокуратурата. Той ще изчака резултатите от проверките, след което ще коментира.

Родителите на децата от Софийската математическа гимназия очакват да се срещнат с министъра на образованието Красимир Вълчев и с кмета на София Йорданка Фандъкова, за да попитат и тях "Как едно ООД открадна курсовете по математика на СМГ?", въпрос, който според директора на Столичното управление по образование е не коректен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във