Параграф22 Daily

§22 Новини

Ръководството на полицията в Габрово може да отнесе наказания, ако се окаже че не са действали адекватно

Ръководството на Областната дирекция на МВР в Габрово може да отнесе сериозни дисциплинарни наказания заради ексцесиите в Габрово. Както е известно в четвъртък ( 11 април) премиерът Бойко Борисов обяви, че е разпоредил на вътрешния министър Младен Маринов да провери директора на ОДМВР- Габрово Борислав Бончев.

Заместник-вътрешният министър Красимир Ципов даде ясен знак, че навярно ще се стигне до наказания. На брифинг в парламента в петък (12 април) той заяви, че има забавяне в работата на дирекцията и по тази причина действията на служителите й по време на протестите в Габрово ще бъдат анализирани. При нарушения ще вземем дисциплинарни мерки, заяви Ципов. Той уточни, че материалите по образуваната преписка са били докладвани на Районната прокуратура в Габрово. Ципов призова гражданите на града да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации.

Шефът на вътрешната комисия в парламента Пламен Нунев посочи, че в действията и реакциите на ОДМВР-Габрово има забавяне и препоръча ръководството на МВР да прецени работата на шефа на ОДМВР Борислав Бончев. 

Междувременно от МВР уточниха, че има 9 задържани лица след порведената специализирана операция в Габрово снощи вечерта. В нея са участвали общо 150 служители на министерството, протестиращите са били около 800-900 души, разпределени в три лъча. При сблъсъците е пострадал леко един полицай.

Кметът на Габрово Таня Христова обяви, че сред мерките, предприети след инцидентите, е масова проверка по адресна регистрация за живеещите в града роми. Тя предложи да се инициира законодателна промяна, която да създаде възможност за налагане на дисциплинарно наказание, полагане на наказателен труд, който да замени наказанието глоба. Така срещу лицата, извършители на административни наказания ще може да се предприемат адекватни мерки, с които да се постигат целите на административно-наказателното производство, посочи Христова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във