Параграф22 Daily

§22 Новини

Румен Радев: Не виждам политическа воля за борба с корупцията по високите етажи

„Не виждам достатъчно политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта”, заяви президентът Румен Радев по повод готвената съдебна реформа. По думите му в системата е направено много до момента. „Истинска съдебна реформа ще има, когато продължим едновременно усилията във всички направления, но най-важното – да имаме единен орган, който да има изрични правомощия за борба с корупцията”, поясни Радев, цитиран от bTv.

Президентът добави, че румънският модел има и положителни, и отрицателни черти, като поясни, че не е почитател на ничий чужд модел за страната ни. „Може да вземем най-доброто от всеки един модел и е крайно време да имаме точно такъв структурен орган”, каза Радев. По думите му подобен екип от хора, които да бъдат стимулирани от заплатите си, ще „разровят” крупните и съмнителни обществени поръчки в страната.

„Трябва дейността на тези органи да дисциплинира нашата политическа класа”, коментира още Радев и добави, че вече се е срещал с вицепремиера Екатерина Захариева по повод съдебната реформа, но ще проведе отново разговори с нея, защото „не иска раздут закон”. „Най-важното условие за една система е професионализмът и моралните качества на магистратите. Надявам се, че с прекия избор вървим в тази посока”, заключи още той.

„Няма да се правя на експерт по гуми, джанти, болтове, ключове и т.н. – има си техническа експертиза, има си прокуратура. Това е димна завеса за големия въпрос – съдебната реформа”, коментира казуса президентът. По думите му той има свои начини да контролира до известна степен НСО, но „в никакъв случай президентът не трябва да дава пример за погазване на закона”.

„Не бягам от своята отговорност към НСО”, допълни още Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във