Параграф22 Daily

§22 Новини

Румен Радев: Рисковите фактори продължават да стоят пред българските ВВС

Рисковите фактори продължават да стоят пред българските Военновъздушни сили, коментира пред журналисти президентът Румен Радев, който беше гост на честването на 70-ата годишнина от създаването на Българската военнотранспортна авиация и празника на 16-та транспортна авиационна група днес в район на авиобаза "Враждебна. Сред рисковите фактори държавният глава посочи недостатъчно авиационна техника, недостатъчно ресурси за подготовка, оттам и малък брой летателни часове, което по думите му завишава риска от потенциални авиационни произшествия, сочи БТА.

Не е въпросът просто да се лети, трябва да има вече такива технологии, които да ни позволяват да имаме съвместимост и да изпълняваме безопасно и ефективно задачите заедно с нашите съюзници, коментира президентът.

На въпрос за предстоящото посещение на делегация на МО в САЩ и за коментарите, че по този начин може да се повлияе на конкурса за избор на бойни самолети, президентът посочи, че трябва да се правят всякакви срещи и посещения и това е добре, за да имат повече информация в съответните държави, но допълни, че в момента, в който се изпрати искане за предоставяне на оферти до неговото получаване, се спират всякакви срещи, посещения и договорки.

По думите му единствената възможна среща е такава, на която всички участници заедно да получат разяснения. Ако искаме да бъдем държава, в която да има равнопоставеност, конкурентност, обективност, трябва да се придържаме към тези наложени световни практики, коментира Румен Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във