Параграф22 Daily

§22 Новини

"Русгеоком" внесе в съда мотивите срещу отрицателното становище за добива на газ в Добруджа

Мотивите, с които фирма "Русгеоком БГ" обжалва решението на РИОСВ Варна за неодобряване осъществяването на инвестиционно предложение , относно добива на газ в района на община Генерал Тошево, бяха внесени днес в Административния съд във Варна. Те включват 4 решения по ОВОС взети от съда, които да бъдат взети под внимание, относно инвестиционното намерение на РУСГЕОКОМ, сочи БНР.

Според жалбата решението на РИОСВ-Варна е издадено при допуснати съществени процесуални нарушения, довели до невъзможност на жалбоподателя да изрази позицията си по отрицателните становища на РЗИ „Добрич“, Басейнова дирекция „Черноморски регион“, Басейнова дирекция „Дунавски регион“ и „В и К“ Добрич, както и че е немотивирано, незаконосъобразно и издадено в нарушение на целта на закона.

Преди днешното заседание, пред сградата на съда във Варна, отново имаше протест на граждани – несъгласни в близост до домовете и земята им да се добива газ. Жители на Генерал Тошево, от село Спасово и от районите на Добрич и Варна, потвърдиха  категорично, че не искат да се добива газ в района на Добрич. Мирослав Янков посочи причините той да бъде там: "По конституция, това, което е волеизлеянието на народа не бива въобще да бъде заобикаляно и обжалвано. Дупчене не трябва да има. Явно тука имаме верига с платени неща и нещо е подготвено под което стоят пари."

Гражданите от Инициативния комитет против добива на газ в Генерал Тошево поискаха да бъдат страна по делото, което е с обществен интерес, но съдът не уважи молбата им. Техен представител бе Николинка Гицова, която каза за радио Варна: "Те обещават, че ще внимават. Но грешки стават. И дори 0,1%  да е рискът, на който ни излагат те, ние не сме готови да го поемем. Защото ние живеем там и се изхранваме основно със земеделие."

Най-големият риск е за хората, но и не само за тях, каза за радио Варна Айдън Изет, пчелар от село Спасово, който е загубил 230 пчелни семейства, след като са започнали сондажите за газ в находището. "Имаше някакви вибрации като сондираха и тези вибрации зимно време разтревожват самите пчелни  семейства. Те тръгват по стените на кошера да търсят каква е причината и изпадат в летаргия и не могат да се движат. Падат на дъното на кошера и остават там."

Двама адвокати на фирма Русгеоком внесоха мотивите, с които обжалват решението на РИОСВ. Припомням, че инспекцията даде отрицателно становище за добива. За радио Варна, адвокатът на фирмата инвеститор Йордан Йорданов каза: "Докладът по ОВОС е започнал да се готви през 2014 г. В продължение на 4 години всички компетентни държавни институции са уверявали последователно "Русгеоком", че това инвестиционно предложение не създава никакви рискове и няма никакъв проблем то да бъде реализирано. Едва в края на 2017 г. , в края на тази процедура, някой създава доста сериозни страхове в местното население. Започват едни масови подписки и притеснени от тези подписки всички държавни органи обръщат мнението си на 180 градуса. Това е причината ние да стигнем сега до съдебна зала, за да защити "Русгеоком" права, които има по закон."

Административният съд ще се запознае с мотивите на фирмата изпълнител, а ново открито дело по случая за добива на природен газ в Генерал Тошево от фирма РУСГЕОКОМ е насрочено за 18 септември 2018г. от 10.00 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във