Параграф22 Daily

§22 Новини

Русия подготвя електронни визи за ЕС, но орязва британците и американците

Русия ще въведе опростена електронна виза за посетителите от страните членки на ЕС от 2021 г., но не и за британците, американците и канадците. Това става ясно от проектоплан, който е одобрен от президента Владимир Путин. Според руския всекидневник "Комерсант", цитиран от "Политико", Путин е поискал от правителството и Федералната служба за безопасност да осигурят нова система за електронни визи, която ще позволи подаване на документи онлайн чрез приложение. Предвижда се системата да заработи от 1 януари 2021 г.

Списъкът с държави все още не е финализиран, но ще включва страните членки на ЕС, включително и държави като Норвегия, които участват в Шенген. Гражданите на Китай, Южна Корея, Япония и Нова Зеландия също могат да бъдат включени, пише "Комерсант". Гражданите на САЩ, Великобритания и Канада няма да се възползват от системата заради обтегнатите отношения.

В момента кандидатстващите за виза трябва предварително да предоставят паспортите си и съответните документи, включително и покана, а също така плащат административна такса. Подобна система за електронни визи беше използвана по време на Световното първенство по футбол 2018.

Отделно от юли се очаква система за електронни визи за посещение на Калининград от Литва и Полша. Новата руска система ще позволява престой до 16 дни и ще бъде валидна при туризъм и бизнес. Таксата ще е около 50 долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във