Параграф22 Daily

§22 Новини

Руска банка и бившите собственици на МОЛ "Парадайс" стоят зад сделката с българските активи на ЧЕЗ

Според източници на BIG5 зад сделката с ЧЕЗ и Гинка Върбакова стоят руска банка и бившите собственици на най-скъпия МОЛ у нас "Парадйс". Първите 100 млн. евро трябва да се платят в брой, а останалите - чрез преводи. В схемата е замесена и банка от Израел. За шута на ЧЕЗ от българския пазар компенсираме чехите с Нова ТВ, която получиха на безценица, както и с Теленор. Компанията също ще бъде подарен за жълти стотинки.

Източници на BIG5 разкриха кой стои зад скандалната сделка с ЧЕЗ, както и от къде ще дойдат парите на мистериозната бизнес дама Гинка Върбакова. 10% от компанията ще се държи от бившите собственици на столичния мол "Парадайс", а останалите 90% - от руската "Славянска банка". Първите 100 млн. евро за чехите са били приготвени да бъдат платени в брой, а останалите - чрез преводи, както и с помощта на израелска банка.

Припомняме, че “Булфелд” ЕООД отчете 37,230 млн. лв. приходи от наеми от мол “Парадайс” за 2016 г. и 4,3 млн. лв. чиста печалба. Фирмата през няколко други компании е собственост на грузинските граждани Паата Гамгонеишвили и Роланд Исаев, с малко участие на техни съдружници. Те са собственици и на стоков базар “Илиянци”. Именно Роланд Исаев е връзката в сделката с руската банка "Славянский кредит", където милиардерът Исаев също има дял. Припомняме, че миналата година Исаев и съдружниците му успяха да продадат мола за рекордните 252 млн. евро на южноафрикански фонд.

Страната ни пък компенсира чехите за ЧЕЗ с Нова ТВ и Теленор. Скандинавската компания MTG съобщи, че е подписала споразумение да продаде 95% от "Нова броудкастинг груп" на PPF Group - холдинг, контролиран от най-богатия чех Петр Келнер. Чрез стойността на сделката се прави оценка на 100% от българската медийна група - 185 млн. евро. Плащането ще се извърши изцяло в брой, допълват от MTG. Когато купи "Нова телевизия" преди 10 години през 2008г., скандинавската група похарчи 620 млн. евро, т.е. с 435 млн. евро по-малко, отколкото са платени.

Очаква се Петр Келнер, който е най-богатият източноевропеец, да получи супер оферта и за телемуникационния оператор "Теленор", за който е изпратил предложенията си. В случая става дума за размяна, с която в Чехия отново ще влизат български пари, само че източникът няма да бъде електроразпределението ни, а телекомуникациите и медиите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във