Параграф22 Daily

§22 Новини

Руски милиардер хвърли ДАНС в окото на пореден скандал

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев разкри подробности за случая "Сергей Адониев" в сряда (20 февруари) по време на съвместното заседание на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента.

Както е известно, новината за българското гражданство на Адониев за първи път бе тиражирана през януари 2018 от "Свободна Европа" и потвърдена от сигнал на "Антикорупционен фонд“ (АКФ) до президентството на Република България, Министерството на правосъдието и ДАНС. Според тази информация руският гражданин и милиардер Сергей Адониев е укрил от българските власти при процедурата за натурализация "за особени заслуги" през 2008 г. факта, че има осъдителна присъда в САЩ през 1998 г. по обвинение за пране на пари, измама и нарушаване на търговско ембарго спрямо трети страни.

Темата "гражданството на Адониев" отново бе повдигната в началото на тази година. На 24 януари Reuters информира, че България е лишила от гражданство основателя на компанията Yota Сергей Адониев заради присъда срещу него в САЩ. Той е бил арестуван в САЩ през 1998 г., след като е организирал схема с доставка на кубинска захар за Казахстан. Адониев влиза в списъка на издирваните от Интерпол лица още през 1995 г. по искане на Казахстан. Той бил заподозрян, че е раздавал подкупи по високите етажи на властта, за да получи разрешение за доставката на 25 000 т кубинска захар на цена 6.7 млн. лева. Материали на ФБР сочат, че всъщност не е имало никаква кубинска захар, а фалшивата сделка е била договорена с личен съветник на президента Назърбаев  срещу подкуп от 700 000 долара. Адониев се признал за виновен по част от обвиненията и затова е осъден само на 30 месеца затвор и три години изпитателен срок. След безпрецедентен дипломатически натиск от Москва обаче САЩ го изпраща в Русия, за да доизлежи присъдата си.

Цялата тази информация кой знае защо е останала тайна за ДАНС, която по закон извършва проверки на кандидатите за българско гражданство. Той е получил тапията "за особени заслуги" през 2008 г. - по време на управлението на кабинета "Станишев" на тройната коалиция БСП-НДСВ-ДПС. Такава възможност дава чл.16 от Закона за българското гражданство, а препоръката е била направена от тогавашния министър на транспорта Петър Мутафчиев. Шеф на ДАНС по същото време е печално известният Петко Сертов.

Към момента на даване на българско гражданство на Сергей Андониев в ДАНС не са съществували факти, които да възпрепятстват процедурата, заяви пред депутатите Димитър Георгиев. Както е известно, той беше поканен на заседанието във връзка с придобиването на българско гражданство от скандалния руски бизнесмен и последвалото го лишаване от гражданството. Адониев е получил български паспорт през 2008 година. Агент №1 съобщи, че Сергей Адониев има руско гражданство, което е запазил и след придобиването на българското гражданство. "В края на януари 2018 г. е идентифицирана информация за осъдителни присъди на Сергей Адониев в САЩ в период, предхождащ българското гражданство", съобщи Георгиев. Той уточни, че присъдите му са за измами с банкови преводи и пране на пари. "Тези обстоятелства са скрити от лицето към момента на придобиване на гражданството. На 22.05.2018 година е издаден указът, с който гражданството му е отнето", каза още Димитър Георгиев.

(още по темата четете в книжното издание "Параграф 22")

Facebook logo
Бъдете с нас и във