Параграф22 Daily

§22 Новини

С 40 000 швейцарски франка глоба приключи бързо наказателно производство срещу чужденец, незаконно пренасял валута

На 22.08.2018 г. Районна прокуратура – Сливница привлече към наказателна отговорност турския гражданин, А.К., роден в гр. Цюрих, Швейцария, за извършено от него престъпление по чл. 251, ал.1 от Наказателния кодекс.

Около 16:45 ч. на същия ден, на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси“ на Митнически пункт Калотина, при влизане от Сърбия в България, А.К. не изпълнил задължението за деклариране на парични средства, с което нарушил разпоредбите на Валутния закон и на обнародван акт на министъра на финансите. При проверка митническите служители открили у него 200 000 швейцарски франка (с левова равностойност 343 098 лева). Въпросната парична сума подлежала на деклариране при пренасяне през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз.

Районна прокуратура – Сливница е постигнала споразумение с подсъдимия чужд гражданин, което съдът е одобрил. На А.К. е наложено наказание „глоба“ в размер на 40 000 швейцарски франка (с левова равностойност 68 619,60 лева), която представлява една пета от стойността на предмета на престъплението.

Взета е мярка за обезпечение на глобата, чрез налагане на запор върху пренасяната от подсъдимия валута, намираща се на съхранение в Митница Столична, до размера на глобата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във