Параграф22 Daily

§22 Новини

С глоба от 40 000 швейцарски франка приключи бързото наказателно производство срещу чужденец, пренасял незаконно валута

200 000 недекларирани швейцарски франка откриха митнически инспектори при проверка на Митнически пункт Калотина. Около 16:45 ч., на 22.08.2018 г., на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси" на Митнически пункт Калотина, при влизане от Сърбия в България, пътникът А.К. не изпълнил задължението за деклариране на парични средства, с което е нарушил разпоредбите на Валутния закон и на обнародван акт на министъра на финансите. При проверка митническите служители открили у него 200 000 швейцарски франка (с левова равностойност 343 098 лева). Въпросната парична сума подлежала на деклариране при пренасяне през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз.

В същия ден Районна прокуратура - Сливница е привлякла към наказателна отговорност турския гражданин А.К., роден в гр. Цюрих, Швейцария, за извършено от него престъпление по чл. 251, ал.1 от Наказателния кодекс.

Районна прокуратура - Сливница е постигнала споразумение с подсъдимия чужд гражданин, което съдът е одобрил. На А.К. е наложено наказание „глоба" в размер на 40 000 швейцарски франка (с левова равностойност 68 619,60 лева), която представлява една пета от стойността на предмета на престъплението. Взета е мярка за обезпечение на глобата, чрез налагане на запор върху пренасяната от подсъдимия валута, намираща се на съхранение в Митница Столична, до размера на глобата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във