Параграф22 Daily

§22 Новини

Само Страсбург: Веригите на Иванчева – изтезание, за което България може да бъде осъдена

Петима души охрана, белезници, окови на краката и кожен колан - по този начин беше съпроводена към болницата задържаната през април кметица на столичния "Младост" Десислава Иванчева. Тя беше приета в лечебното заведение, за да ѝ бъдат направени изследвания за тумор на хипофизата. Психиатър е установил стресова депресия и пародонтоза след продължителния престой в ареста. От няколко месеца отстраненият районен кмет се оплаква от лошите условия и иска по-лека мярка за неотклонение.

"Това не само не е нормално, но то е противозаконнно, унижаващо, грозно и опасно за здравето на Иванчева. Упражняват физически и психически тормоз над Иванчева", настоя пред Bulgaria ON AIR адвокат Марин Марковски, който я защитава в съда. Той бе категоричен, че властите нямат право да я водят по този начин в съда, по думите му "все едно е заклала трима човека". "Има конституционен текст, който определя по какъв начин трябва да става всичко, без да се унижава човешкото достойнство", каза Марковски и за пореден път отбеляза, че Иванчева е обвинена без абсолютно никакви доказателства.

"Имаме право да съдим държавата и Иванчева е завела такова дело в Страсбург. Няма дело в Страсбург, което да е заведено и да не е спечелено заради условията в затворите. Ще направя всичко тази жена да получи разумната присъда, а тя е оправдателна", коментира още адвокатът в "България сутрин".

Бившият зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов посочи, че законът позволява при конвой за лечебно заведение да се използват белезници - въпросът е какви белезници. "В случая с Иванчева, независимо че е в специализирания арест, даже е опасно да бъде конвоирана с такива белезници", отбеляза той.

Димитър Бонгалов посочи в ефира на bTv, че по закон може да се използват само белезници – а не специални колани и пранги, а освен това говорим за човек със съмнения за подкуп, а не за извършител на убийство. Той посочи, че по-лошо от конвоя е това, което е последвало за Иванчева в болницата – според инструкция, приета през март тя е вързана с белезници за леглото си, трябва да ходи до тоалетната на отворена врата, по време на прегледите й присъства надзирател.

Бонгалов беше категоричен – става дума за „изтезание, за нечовешко, нехуманно отношение, за което трябва да има дисциплинарна отговорност, включително и наказателна”. Той подчерта, че не става дума само за Иванчева – тази практика се прилага в цялата страна при конвой до лечебно заведение, както и при извеждането на всичките над 400 арестанти на „Г.М.Димитров”. Общо близо 1000 души, които могат да си потърсят правата. „Доживотните ги извеждаме без белезници (след осъдително решение на ЕСПЧ – б.р.), но продължаваме да извеждаме в специализирания арест и на „Г.М.Димитров” невинните до доказване на противното с белезници до лекаря и до мястото на разходка”, коментира бившият зам.-министър.

Според Марковски прокуратурата бърза да вкара обвинителния акт в съда, „понеже се страхува, че третият обвиняем няма да издържи и ще каже истината в съда”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във