Параграф22 Daily

§22 Новини

САС ще гледа делто срещу Евелин Банев - Брендо

Евелин Банев трябва да се яви днес в Софийския апелативен съд, където е насрочено делото срещу него и още трима души за пране на пари от наркотрафик. Според последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, провокирани от проблема с т.нар. "бегълци срещу правосъдието", Брендо е длъжен да присъства лично в съдебната зала:

Появата на Брендо е основната интрига на днешното съдебно заседание, защото от началото на годината се твърди, че той не е в страната. Макар това досега да не е официално потвърдено, тъй като не се е налагало Брендо да се явява пред разследващ или съдебен орган, и спекулациите на темата – у нас или в чужбина е той, мотивираха спешните законодателни промени, инициирани от главния прокурор. Една от тях направи задължително присъствието на подсъдимите и пред втората съдебна инстанция.

Наркоделото с основен подсъдим Евелин Банев е за втори път в Софийския апелативен съд. Първият съдебен състав отмени седемте и половина години затвор, които Брендо получи от СГС след доста продължителен процес. Върховният касационен съд обаче откри противоречие в мотивите на апелативните съдии и поиска нов състав да се произнесе по казуса.

Делото тръгва дни след като Върховният съд в Италия отмени 20-годишната присъда на Банев по мегааферата "Кокаинови крале". Според италианските магистрати няма преки доказателства за вината му, която е извлечена от по-долната съдебна инстанция от "абсолютно замъглени улики и изопачени доказателства". Поради липсата на достоверна информация къде е Брендо, не се знае какво мисли той за благоприятния за него съдебен обрат.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във