Параграф22 Daily

§22 Новини

САЩ може да осуетят най-голямата чуждестранна сделка на Китай

Преди месец китайското държавно дружество в химическата индустрия ChemChina обяви, че ще купи за 43 милиарда долара швейцарската фирма Syngenta, която е най-големият производител на семена. Редица представители на агробизнеса в Щатите, които са сериозни клиенти на Syngenta, обаче са притеснени от сделката, пише CNN Money. Производителите посочват, че сливането между двете компании може да застраши „сигурността в агросектора”.

Освен това представители на републиканците в САЩ смятат, че споразумението може да предизвика конфликт на интереси, свързан с китайското правителство. Причината е, че едновременно то контролира биотехнологични продукти и в същото време ще бъде собственик на дружество, което произвежда такива. В случая се има предвид швейцарската Syngenta, която произвежда генно модифицирани семена за царевица, соя и захарно цвекло.

Коментарите от страна на бизнеса и на властите в Щатите могат да се превърнат в пречка за осъществяването на сделката между ChemChina и Syngenta.

Това е така, защото тя трябва да бъде одобрена от американския комитет за чуждестранни инвестиции, който трябва да одобри сделката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във