Параграф22 Daily

§22 Новини

САЩ спешно разработват нов изтребител в отговор на руския Су Т-50

САЩ спешно разработват изтребител шесто поколение F/A-XX, като се разчита той да е равностоен на руската и китайската разработки - Т-50 (ПАК ФА) и Chengdu J-20, които сега са считани за най-съвършените машини в областта на военната авиация, пише американският аналитик Дейв Маджумдар в своя публикация в The National Interest, цитирана от военния журналист о.р. полковник Ганчо Каменарски.

Руският Т-50 и китайският J-20 са бойни машини, най-добре приспособени към комплексния отговор на съвременните заплахи. Точно това ги отличава от всички западни аналози, в това число изтребителя-бомбардировач F-35C на Lockheed Martin или палубния изтребител-бомбардировач и щурмовик F/A-18E/F Super Hornet на Boeing). Единствено изтребителят F-22 Raptor на Lockheed Martin и Boeing могат да противопоставят нещо на руския и на китайския самолет, се казва в статията.

„Когато видиш руския Т-50 или китайския J-20 и техните съвременни ракетни технологии, става ясно, че нашето (на САЩ) преимущество намалява” – привежда авторът мнението на един от високопоставените американски чиновници от военнопромишлената сфера.

Пред разработващите изтребителя F/A-XX стои не простата задача – да съвместят характеристиките на самолет, които биха му позволили да излезе изпод атака по време на въздушния бой и да му осигурят голяма ударна мощ.

Експерти предполагат, че техническите изисквания към F/A-XX могат да натежат в посока към повишаване на неговата ефективност в областта на противовъздушната отбрана на флота, а не в провеждане на ударни операции, отбелязва The National Interest.

Ако разработващите планират да направят F/A-XX изтребител с голямо бойно натоварване, те ще трябва да го снабдят обемен бомбов отсек, ако, разбира се, планират да го разработят по технологията стелт.

Обаче схемата „летящо крило”, по която се канят да строят изтребителя, не позволява да се проектират люкове за въоръжението по цялата дължина на корпуса, ако се предполага, че F/A-XX ще бъде свръхзвуков самолет.

Правилната центровка на свръхзвуковия изтребител, която е необходима за изява на най-добри резултати, може да се осигури от неговата особено удължена конструкция на машината, която засега не се вижда у F/A-XX, счита The National Interest.

Оригиналната статия може да бъде прочетена на линка http://nationalinterest.org/feature/can-americas-6th-generation-fighter-jets-rule-the-skies-12613

Четете още

Банкеръ Weekly

Закон връща у нас дълговото робство

Дава се възможност на синдиците на всяка банка в несъстоятелност сега или в бъдеще автоматично да предявяват претенции към трети, четвърти, пети и неясно още колко по... Още »
Банкеръ Daily

Татяна Дончева: Дошло е време разделно

Очевидно не можем да направим класическо разделение между леви и десни, смята лидерът на "Движение 21" Още »
Банкеръ Daily

Билетчето за градския транспорт в София става 1.50 лв.

Хартиеният билет ще струва с 50 стотинки повече, докато цените за електронния билет и картите няма да се повишават. Още »
Facebook logo
Бъдете с нас и във