Параграф22 Daily

§22 Новини

Седем лица са обект на електронно наблюдение във Варненско

Седем лица са обект на електронно наблюдение на територията на Варненска област. Двама от тях са с електронни гривни при изпълнение на мярката за ограничение в свободното им придвижване като пробационна мярка. Те са били условно предсрочно освободени от изтърпяване на останалата част от наложеното им наказание „Лишаване от свобода”. Двамата с електронни гривни живеят във Варна, съобщават от прокуратурата .

Електронните гривни  са активни 24 часа в денонощието. Устройствата действат в обхвата на дома на осъдения, но са настроени в режим на нарушения от 22 часа до 6 часа сутринта. При напускане на дома в тъмната част на денонощието електронната гривна сигнализира за нарушението, което може да доведе до ефективно изпълнение на остатъка от присъдата на условно предсрочно освободения от затвора.

Гласова верификация за електронно наблюдение се прилага спрямо петима души във Варненска област, осъдени на пробационна мярка „Задължителна регистрация по настоящ адрес”. Трима от тях живеят във Варна, а двама са от Дългопол.  Устройството за гласова верификация представлява телефон, който има връзка с колцентър. Осъденото лице прочита по телефона текст, който се запаметява и служи като „гласов отпечатък” за идентификация. Устройството се монтира в дома му и не може да се премества. Вместо да се явява всяка сутрин в службата, осъденият се обажда и се представя в центъра за електронно проследяване. Гласовата верификация обаче се използва по изключение и само спрямо лица, които са неподвижни или тежко болни.

Системата за електронно проследяване е възможна благодарение на норвежкия финансов механизъм за България. Засега възможностите й се използват само след доброволното съгласие на условно предсрочно освободените от затвора или от осъдените на пробационни мерки, извършили обикновено престъпления в пияно състояние или в тъмната част на денонощието.

За полугодието на тази година освободени условно предсрочно от затвора са 65 лица, а броят на осъдените с пробационни мерки е около 800 души.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във