Параграф22 Daily

§22 Новини

Северозападна България е с най-смъртоносните пътища в ЕС

Освен най-беден регион в ЕС, Северозападна България е и регионът с най-смъртоносни пътища в Европа. Сред най-опасните за шофиране региони попада още един наш - Северен Централен, който е на пето място, показва статистика на Евростат. През 2016 г. по шосетата на Северозападна България са загинали 153-има души на 1 милион население. Това е над 15 пъти повече от най-безопасното място в Европа - австрийския регион Виена, където жертвите при пътни инциденти са 10 души на един милион население.

След Северозапада в смъртоносната класация се нарежда южният португалски регион Алентежо със 142-ма загинали на 1 милион население. Трети е белгийският регион Люксембург - 138 загинали, а четвърти е южният район на Гърция, с голям брой острови - 134 жертви на пътя на 1 милион. Северният Централен район на България се "отчита" със 132-ма загинали на милион жители. Честта на България, макар и пак в зоната над средното за ЕС, защитава единствено Югозападният регион. С 60 загинали на един милион население, точно колкото са например и във френския регион Лоара, той е най-близко до средното за общността. Данните на Евростат са за 2016 г. и сочат, че средната смъртност при катастрофи в ЕС е била 50 души на 1 милион.

България отдавна води негативната статистика за жертви при пътнотранспортни произшествия спрямо броя на населението, като си "оспорва" първенството единствено с Румъния и в отделни години си разменя първото и второто място със северната ни съседка. Това се случва въпреки вдигането на размера на глобите.

В Северозападния и Северния Централен регион няма изградена нито една магистрала, а голяма част от републиканските и особено общинските пътища са в отчайващо състояние. Заради разбитите и на места напълно съсипани шосета в много населени места по тези краища напоследък бяха организирани протести. Обещанията на управляващите за сериозен ремонт на пътищата от Монтана към Видин и от Ботевград до Мездра, както и за изграждане на магистрала от Русе до Велико Търново, засега са в бъдеще време. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във