Параграф22 Daily

§22 Новини

СГП внесе обвинителен акт в съда срещу бившия вицепремиер Илко Семерджиев

Днес, 27 февруари 2018 г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу Илко.Семерджиев – служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен министър на здравеопазването в служебното правителство през 2017 г.

Той е обвинен за това, че на 24.03.2017г. в гр. София е употребил заплашване, с цел да принуди орган на власт - Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по лекарствата /ИАЛ/ към Министерство на здравеопазването, да извърши нещо, свързано с функцията му, а именно -  да назначи конкретно лице за заместник- изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата към МЗ– престъпление по чл. 269, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Поведението на Илко Семерджиев е било мотивирано от отказа на изпълнителния директор на ИАЛ да назначи конкретно лице за свой заместник, поради открития конфликт на интереси. Подразнен от този отказ  Илко Семерджиев, възползвайки се от властовата си позиция по отношение на Изпълнителния директор на ИАЛ, го  заплашил с уволнение , ако не промени решението си.

Ако бъде признат за виновен, Илко Семерджиев може да получи наказание до шест години „лишаване от свобода“.

Към настоящия момент спрямо И.С. е определена мярка за неотклонение „подписка“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във