Параграф22 Daily

§22 Новини

СГС гледа делото срещу бившия председател на САС Веселин Пенгезов

Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото срещу бившия председател на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов. Той е подсъдим заедно с още седем души за злоупотреба с финансови средства от Оперативна програма "Административен капацитет", съобщава БНР.

Случаят е свързан с проект за прозрачност на военните съдилища, започнал през 2009 година, когато Пенгезов е председател на Софийския военно-апелативен съд. Тъй като реализацията продължава и след като той със скандал беше избран за шеф на Софийския военно-апелативен съд, подсъдим за присвояването на евросредства е и наследникът му Петко Петков и заместникът му Владимир Димитров. Разследването започна през 2010 година, но в продължение на четири години се водеше срещу неизвестен извършител.

През април миналата година тримата военни магистрати станаха официално обвиняеми, заедно с Мария Дивизиева - тогавашен началник на кабинета на предишния премиер Пламен Орешарски. През 2009 година тя е отговаряла за реализирането на проектите по ОПАК.

В хода на разследването броят на обвиняемите се удвои и разнообрази. Така на 1-ви април делото стигна до съда с осем подсъдими и започна прехвърлянето му между военните и цивилните съдии. След като магистратите под пагон си направиха отвод заради дългогодишното си познанство с Пенгезов и другите военни съдии, ВКС прати казуса в СГС, който гледа дела срещу магистрати.

От началото на реанимираното разследване Веселин Пенгезов неизменно твърди, че делото срещу него е политическо и че зад проблемите му стоят бившият вътрешен министър в кабинета "Борисов" 1 и ДПС депутат, отскоро официален собственик на медии.

Преди началото на съдебното заседание бившият магистрат каза още, че не разбира в какво е обвинен, защото проектът е изпълнен и отчетен, а също и одобрен от ВСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във