Параграф22 Daily

§22 Новини

Шефът на ОЗХО падна в капана на руските шегаджии Вован и Лексус и направи важни разкрития за отровата, използвана срещу Скрипал

Шефът на Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) Ахмет Узюмджю призна пред руските шегаджии Владимир Кузнецов (Вован) и Алексей Столяров (Лексус), че веществото, с което са били отровени бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, може да е направено във всяка една страна.

Аудио от разговора на Вован и Лексус с Узюмджю бе качено в YouTube. Двамата са разговаряли с ръководителя на Организацията, представяйки се за премиера на Полша Матеуш Моравецки. „Според нашите експерти, то може да бъде произведено във всяка страна. Това не трябва да се изключва. Русия заявява, че изследвания на такива вещества са се провеждали и на други места и това може да е истина”, заявява ръководителят на ОЗХО по време на разговора.

Узюмджю подчертава, че за производството на подобно вещество са нужни висококвалифицирани специалисти и лаборатории на добро ниво. „Във всяка страна, в която има специалисти химици, защото веществото, което е използвано, по думите на нашите експерти, е общодостъпно”, пояснява той.

По-рано този месец ОЗХО потвърди версията на британското правителство, че Скрипал и дъщеря му са отровени с нервно-паралитично вещество. Великобритания е сигурна, че резултатите от експертизата на ОЗХО потвърждават версията на Лондон, че Сергей и Юлия Скрипал са отровени именно с „Новичок”.

В публикуваната част на доклада на организацията обаче типът вещество не се уточнява.

Facebook logo
Бъдете с нас и във