Параграф22 Daily

§22 Новини

Шофьори без книжки мачкат коли. Ефективен ли е контролът на пътя?

Двама мъже блъснаха общо 16 коли в София през миналата седмица. Таксиметров шофьор беше задържан, след като помете 9 коли на бул. "Ломско шосе". Проверка установила, че има неплатени глоби за около 6000 лв, а освен това шофира без книжка. Ден по-късно 29-годишен шофьор блъсна 7 паркирани коли в столичния квартал "Надежда". Употреба на алкохол, липса на свидетелство за управление на автомобил и бягство от полицията - това са връзките между двата случая, които шокираха обществото за по-малко от денонощие.

Автомобилният състезател Румен Дунев и Христо Радков от Българското обединение на шофьорите посочиха пред Bulgaria ON AIR, че като наказание остава само паричната глоба, тъй като и двамата са били с отнети книжки. Румен Дунев подчерта, че е необмислено решение да се бяга от полицията, каквото действие е предприел един от задържаните. Той препоръча на КАТ да се създаде звено, което да търси по-пряк път шофьорите с голям брой нарушения на пътя да станат отново редовни водачи на МПС. "Никъде в закона не пише, че не може да се преминава на червено", подчерта Христо Радков в студиото на "България сутрин".

По думите му, ако тръгнем от Лондон или Мадрид за София, първото място, на което ще ни спре полицай е след Калотина. "Нещо, което не води до никакъв ефект. Има силно неефективен контрол. Явно милиционерските методи от 80-те години си стоят", отбеляза той и препоръча да вземем пример от добрите европейски практики.

Facebook logo
Бъдете с нас и във