Параграф22 Daily

§22 Новини

Швеция иска да купува боклук от Русия

Швеция иска да купува боклук от Русия, съобщи в интервю за телевизия „360“ шведският посланик в Москва Петер Ериксон. Страната вече купува боклук от Норвегия, от Англия и от Италия. Всяка година Русия „произвежда“ около 60 милиона тона твърди битови отпадъци и Швеция се интересува от тях, каза посланикът и посочи, че от боклука се произвежда енергия по технологията Waste-to-energy, сочи БНР.

През 2015 година Швеция е произвела от отпадъци 14,7 тераватчаса топлинна и 2,3 тераватчаса електрическа енергия. Според дипломата в Швеция всяка година се изгарят 2 милиона тона боклук за производство на енергия, но количествата са недостатъчни и страната трябва да купува отпадъци от чужбина.

Швеция получава всяка година 1,3-1,5 милиона тона боклук от чужбина и произвежда евтина енергия, а също така получава пари и за утилизацията на отпадъците. Скандинавската страна е една от малкото, в които боклукът се преработва 100%. Отпадъците се сортират – близо 50% от тях отиват за повторна употреба, преработват се 48,6%, а 0,8% са източник на енергия.

Столицата Стокхолм получава сериозни приходи в бюджета, преработвайки боклука на други страни, посочват от шведската асоциация за управление на отпадъците Avfall Sverige.

Facebook logo
Бъдете с нас и във