Параграф22 Daily

§22 Новини

Шведската академия разследва сексуален тормоз над 18 жени

Шведската академия е наела юридическа фирма, за да разследва оплакванията на 18 жени, станали жертви на сексуален тормоз от страна на мъж в близки отношения с институцията, която присъжда Нобеловата награда за литература, съобщават ДПА и Дарик.

Постоянният секретар на академията Сара Даниус била "шокирана и натъжена" от неотдавнашните публикации по този повод в шведския в."Дагенс нюхетер". В своя блог тя написа, че е бил обсъден въпросът да бъдат преустановени всякакви контакти със споменатия мъж, който не е член на академията. Потърпевшите 18 жени се оплакали, че са станали обект на нежелани аванси от негова страна, били са подложени на сексуален тормоз, дори и на посегателства.

Въпросният мъж накарал жертвите си да мълчат, като ги заплашил, че ще използва връзките си с Шведската академия, както и с влиятелни хора в света на изкуството, за да съсипе кариерите им и да ги включи в "черен списък", ако му се противопоставят. Даниус заяви, че няма причини да се съмнява в разкритията на потърпевшите, които са потвърдени от имейли и свидетели. Тя била дочула слухове за нежелани аванси, но не знаела, че нещата са толкова сериозни.

Академията, както и общината в Стокхолм, били подкрепили финансово културно мероприятие на споменатия мъж, в което били включени литературни четения, рецитали, обсъждания и танцови постановки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във