Параграф22 Daily

§22 Новини

Сигнал до Прокуратурата за това, че „Кинтекс“ през последните години е сключвала договори с "Емко", без да иска оферти от "ВМЗ-Сопот" и "Дунарит"

Задължение на „Кинтекс“ е било да поиска оферти и от трите компании производители, но това не се е случило – „ВМЗ-Сопот“ и „Дунарит“ са били пропуснати. Това каза на брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов. „Вече съм изпратил сигнал до прокуратурата
на Република България. Видно от сигнала е, че тези боеприпаси се произвеждат от три компании – „ВМЗ-Сопот“, „Дунарит“ и „Емко“. Задължение на „Кинтекс“ е да поиска оферта от всички производители. Но от „ВМЗ-Сопот“ и „Дунарит“ не са поискани. Извършихме проверка в държавното дружество и цените, които тогава сме могли да дадем за тези боеприпаси, са били с от 5% до 10% по-ниски. Защо се е
случило това заобикаляне – това ще го каже прокуратурата, но това е факт“, обясни той.

Министър Караниколов обясни, че даденият до Прокуратурата сигнал касае решенията на борда на директорите на "Кинтекс" взети в периода от 2015 г. до декември 2016 г. "Те трябва да вземат оферти от всички, за да видят при коя цена "Кинтекс" ще спечели най-много. В случая това не е направено", обясни той.

Министър Караниколов коментира и протеста на служителите на „Емко“, като обясни, че цялото правителство осъзнава страховете на работниците на дружеството. „Но апелът ми към тях е следният – самите те няколко пъти потвърдиха, че има нередности, за които казват, че са маловажни. Днес и главният секретар на МВР потвърди, че има боеприпаси, които се съхраняват неправомерно. Самите работници трябва да обърнат внимание, че отстраняването на тези нередности е с цел превенция и защита на тяхното здраво. Ако, не дай си боже, нещо стане, и аз утре изляза и кажа, че тези нередности са маловажни - какво ще стане? Всички сме поели ангажимента, че при отстраняване на нередностите незабавно ще бъде върнат лицензът за внос и износ. Лицензът за производство не е прекратен“, каза той.

Караниколов обясни, че не е разпореждал прекратяване на договора между „Кинтекс“и „Емко“, както се тиражираше. „Производителят е длъжен да натовари на кораби тези боеприпаси. Това е задължение на дружеството производител и е невъзможно за Кинтекс“, каза той.

Като цяло от действията на прокуратура и министър остава съмнението, че цялата операция се прави, за да има един монополист в оръжейния бизнес по модела на "Лафка" при печатните издания.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във