Параграф22 Daily

§22 Новини

Сигнал до прокуратурата заради кариерата в "Банево"

Сигнал до прокуратурата за дейността на кариерата за инертни материали в Бургас е внесен от група граждани. Според жителите на квартал „Банево“, тя няма право да извършва подобна дейност. Хора, живеещи в близост до нея, излязоха сутринта на протест през кариерата.

Кариерата, която се стопанисва от общинското предприятие „Благоустройствени строежи“, няма концесионен договор, посочват от Министерството на енергетиката, в писмо до гражданите. Въпреки това, тя функционира, категорични за хората. "Притеснява ни това, че работят незаконно. Всеки ден камионите, които изнасят материал, които влизат, които излизат, които карат асфалт. Вдига се прахоляк... Шумят... Това всичко ние го дишаме. Затова сме излезли тук...
Отделно са взривовете, които разрушават къщите ни. Домът ни е на около 200 метра....

Моята къща е на 250 метра... Бунгалото ми вътре е цялото нацепено..."

Като контрапротест, заедно с началника си Иван Апостолов, десетина работници в кариерата излязоха пред гражданите с плакат „Искаме работа“. Управителят на общинското предприятие бе категоричен, че те не добиват инертни материали. "Досега се извършваха контролирани взривове по обезопасяване на добивни забои. Имаше големи скални късове, които ние ги раздробихме. Има шкарпове, които могат да паднат и да създадат проблеми. Но добив, какъвто цитират те, не сме правили".

Концесионната процедура за кариерата не може да бъде завършена, защото Министерството на здравеопазване има отрицателно становище.

Facebook logo
Бъдете с нас и във