Параграф22 Daily

§22 Новини

Син на бивш депутат съди прокуратурата за 20 000 лв.

Илияз Хаджихасан съди прокуратурата за 20 000 лв., защото е бил подсъдим и после е оправдан по дело във връзка с изпълнение на обществена поръчка, научи „Борба“. Според решение на Районния съд във В. Търново засега Хаджихасан младши е успял да победи държавното обвинение за 4000 лева обезщетение, но делото ще се обжалва. Според адвокат Венцислав Фоти дело по ЗОДОВ срещу държавата ще води и бащата Хасан Хаджихасан, който е бил депутат от ДПС в региона.

„Двамата са били обвинени и дадени на съд в Благоевград заради неотчетени 22 000 лв. по спечелена обществена поръчка за ремонт в университета там. Накрая последната съдебна инстанция е оправдала и двамата, които си търсят правата по закона за вреди, причинени от държавата и общините на граждани…“, коментира още адвокат Фоти.

Наказателното производство по повдигнато обвинение на Илияз Хаджихасан в извършване на престъпление, за което е оправдан, е продължило от привличането му в качеството на обвиняем на 19.11.2014 г. до признаването му за невиновен и оправдаване по повдигнатото му обвинение с влязло в сила решение от 19.10.2017 г., т.е. 2 г. и 11 месеца. Участието и спечелването на въпросната обществена поръчка чрез една от строителните фирми на търновския предприемач пък е от 2009 г. След като му било повдигнато обвинение, той бил с мярка за неотклонение „подписка“, а на първа съдебна инстанция бил получил условно наказание.

Разпитаните свидетели пред Великотърновския районен съд не били категорични, че 35-годишният Илияз Хаджихасан е получил много сериозни неимуществени вреди от съдебната сага срещу него, че заради това се е развел и загубил бизнес партньори. Заради това от исканите 20 000 лв. районните магистрати са приели за вреди само 4000 лв. и са отхвърлили останалата сума до целия размер на иска. Прокуратурата трябва да плати и 800 лв. имуществени санкции на търновеца, сочи още решението на ВТРС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във