Параграф22 Daily

§22 Новини

Скандал: Антикорупционната комисия крие бонусите си

На 19 декември вестник "Сега" е попитал по Закона за достъп до обществена информация каква е общата сума, която служителите са получили като премии през 2018 г., колко хора са взели допълнително заплащане, колко не са, какви са най-голямата и най-малката премия. Бяха поискани и вътрешните правила, на базата на които се определя размерът на допълнителното възнаграждение.

Срокът за отговор по закон е 14 дни. От комисията не само че не го спазиха, но дори и не отговарят дали имат намерение да го направят. Мълчаливият отказ е любим метод на администрацията, когато иска да протака отговорите на въпроси, които със сигурност са обществена информация и за които биха загубили съдебната битка. С мълчанието си обаче си осигуряват години комфорт без отговор. За сравнение - от Агенцията по вписванията предоставиха такива данни, макар че преди това се развихри скандал около раздадените там бонуси за времето на срива на Търговския регистър през лятото.

За Пламен Георгиев обаче всичко е класифицирана информация и служебна тайна. От комисията му охотно общуват единствено с приближените до властта медии. "Сега" вече води две дела заради откази на Георгиев да предостави информация. Едното е за разходите на комисията около конфискационното производство срещу шефа на фалиралата КТБ Цветан Василев, а другото е за обезщетенията, които плаща по Закона за отговорността на държавата.

КПКОНПИ загуби и двата процеса на първа инстанция и сега те са във Върховния административен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във