Параграф22 Daily

§22 Новини

Скандалът с „Апартамент гейт” е голям, но това е само върхът на айсберга

Скандалът с „Апартамент гейт” е голям, но аз все още си мисля, че това е повърхността на айсберга, каза в „Тази сутрин” финансистът Димитър Иванов. Той е идентификацията на мизерията на българския политически елит, каза още Иванов. „Не може 30 години страната ни да е на последно място в ЕС по жизнен стандарт, а стандартът на управляващите да се е вдигнал десетки пъти”, коментира той.

Скандалът не може да е само политически, а трябва да се изрази със законодателни мерки, със спазване на законодателството в областта на борбата с престъпленията, във финансовата система, с прането на пари, каза още финансистът. „Който се опитва да минава по тангентата само на вътрешнополитически проблеми, няма да бъде успешен в европейската кампания. Защото ние в момента какво правим – ЕС не е някаква стагнираща институция, той се променя, той се променя във всеки един мандат на днешна Европа”, обясни Иванов.

Според него днешния ЕС стои пред четири огромни, фундаментални проблема, той е разкъсан и фрагментиран – брекзит е едно начало. „И тези четири огромни проблема са следните – първо дали и как ЕС трябва дапреориентира своята икономическа политика, директно го видяхме този проблем, свързан с пакета „Мобилност”, коментира още Димитър Иванов.

Другите проблеми са свързани с това как да комбинираме своите икономически цели, с целите на своята европейска сигурност. Ние имаме икономически интереси в ЕС, обаче ни се налага да слагаме санкции на страни, които могат да задоволят тези икономически интереси, смята финансистът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във