Параграф22 Daily

§22 Новини

След 3 години: Възстановиха правата на Руската антидопингова агенция

След като 3 години имаше забрана да функционира, Руската антидопингова агенция (РУСАДА) съвсем скоро ще може да изпълнява отново своите задължения.

Световната антидопингова агенция (WADA) взе решение да възстанови лиценза на организацията, след като през ноември 2015 г. го спря заради обвиненията в прикриване на употребата и разпространение на забранени стимуланти за спортисти, за които са знаели и държавните органи. "По-голямата част от изпълкома на WADA реши да възстанови РУСАДА. Това решение е свързано с конкретен график, по който на WADA трябва да бъде предоставен достъп до данните и пробите на бившата лаборатория в Москва, и с ясен ангажимент от страна на изпълкома, че ако този график не бъде спазен, правата на РУСАДА отново ще бъдат спрени", обявиха от Световната антидопингова агенция.

Девет от членовете на изпълкома са се изказали "За", а само двама са били против възстановяването на лиценза. 

През май 2018 г. руската агенция получи поредния отказ, тъй като от тяхна страна не бяха приети заключенията по докладите "Макларън" и "Шмид" за допинг схеми, които доведоха до забрана за участие на руски спортисти на олимпийските игри в Рио де Жанейро и в Сочи. Този път обаче от РУСАДА са се съгласили да бъде даден достъп до взетите преди време допинг проби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във