Параграф22 Daily

§22 Новини

След публикация на в-к "Банкеръ": Ще възстановят на магистрат таксата, която е платил в трезор за целите на проверката на имуществена декларация

След сезиране от Инспектората към ВСС и извършена проверка от БНБ, банка ще възстанови на магистрат таксата, която му е била събрана за предоставена информация за целите на проверката на имуществената декларация на магистрата.

Случаят бе описан в брой 25 на в. „Банкеръ” от 22 юни 2018 г.  Според статията, озаглавена „Магистрати плащат от джоба си за проверките на ИВСС“, начислената такса е била 30 лв.

На 29 юни 2018 г. бе проведена среща между главния инспектор и представители на БНБ, на която бе представен проблема. Последва официално сезиране от страна на Инспектората към ВСС с посочване на конкретни данни за магистрата, от който е събрана таксата за предоставяне на информация за проверка на имуществената му декларация.

В резултат от извършената от БНБ проверка банката ще възстанови начислената такса на магистрата. Освен това тя е уведомила БНБ, че ще измени своята „Тарифа за таксите и комисионните, приложима за клиенти – физически лица”, като премахне таксите, начислявани на ползватели на платежни услуги при предоставяне на информация за тях на държавни органи съгласно действащото законодателство.

За резултатите от проверката главният инспектор бе информиран с писмо от Нина Стоянова, подуправител на БНБ, ръководещ управление „Банково”. Главният инспектор на Инспектората към ВСС изразява благодарност на БНБ за адекватната и бърза реакция, довела до законосъобразното решаване на случая.

Facebook logo
Бъдете с нас и във