Параграф22 Daily

§22 Новини

След три години откриха "открадната" кола на пенсионер в наказателен паркинг

МВР издирва открадната кола на пенсионер в продължение на три години. Всичко започва през 2014 г., когато 20-годишният автомобил на Димитър Радев изчезва от центъра на София, до НДК. „Веднага се обадих в полицията. Те иззели някакви записи от камера. Пуснаха ми записа, на който се виждаше как си идва от пресечката крадецът, оглежда се, отива към колата, влиза в нея с приспособление. След 10 секунди колата тръгна и изчезна”, разказва Димитър пред Нова Тв.

МВР впряга ресурс. Прокуратурата също. И започва голямото търсене – и на крадеца, и на автомобила. То продължава около половин година. „Междувременно получихме съобщение от Районната прокуратура, че това досъдебно производство се спира. Не могат да намерят колата, нито крадеца”, казва Димитър. За него случаят приключва.

Минават още две години и половина. Това лято неочаквано пенсионерът получава писмо от Община Искър. В него пишело, че трябва да отиде до наказателния паркинг в квартал „Дружба” в тримесечен срок, за да прибере отдавна забравената си кола. Сметката за тригодишния престой на наказателния паркинг се оказва солена – близо 16 000 лева.

Абсурд, но факт, признават от МВР и от Центъра за градска мобилност. Крадецът свалил акулмулатора на колата и три дни по-късно я оставил до Женския пазар, в зона за платено паркиране. Оттам „паякът” я вдигнал.

От „Градска мобилност” не знаели, че автомобилът се издирва. Нямало и как да разберат, твърди директорката на отдела Румяна Милова. От МВР ще проверяват защо разследващите кражбата не са разбрали, че автомобилът е бил на наказателния паркинг цели три години.

Сега Димитър дава откраднатата кола за скрап, тъй като се е амортизирала. Но мисли да съди МВР и „Градска мобилност”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във