Параграф22 Daily

§22 Новини

Служители от българските съдебни и правоохранителни органи участваха в семинар за противодействие на престъпността в тъмната мрежа

В дирекция Международно оперативно сътрудничество се проведе съвместно обучение на служители от българските съдебни и правоохранителни органи за противодействие на престъпността в така наречената тъмна мрежа (DARKWEB). То бе организирано след постигната догоровка през месец май 2018 г. между главния прокурор на Република България Сотир Цацаров и директора на Европол Катрин Де Бол. Днес ще научите нещо, което ще е полезно, което ще е от помощ за вашата работа, каза при откриването на семинара директорът на ДМОС Валентин Костов. „Киберпрестъпността не признава граници и се възползва от всяка криза, за да се възползва от нея. Ежедневно сме свидетели на кибератаки, които се отразяват отрицателно на икономиката“, с тези думи се обърна към участниците в обучението зам.-директорът на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев.

Обучението бе проведено с помощта на експерта на Европейския център за борба с киберпрестъпността (ЕС3) в Европол Ярослав Якбусек (Jaroslav Jakubcek). Пред участниците в семинара той сподели опит и добри практики с българските си колеги, и ги запозна с актуалните тенденции при разкриване на престъпления в тъмната мрежа.

Цялостната координация по отношение на организацията за обучението бе осъществена между Дирекция Международно оперативно сътрудничество с Европол. В семинара взеха участие служители на ГДБОП, агенция „Митници", както и служители на прокуратурата.

„Тъмната мрежа” е тази част от Интернет пространството, която не е индексирана от „търсачките” или „търсещите машини” и се достъпва с помощта на специализиран софтуер. Често тя се използва и за осъществяване на незаконна дейност, включваща търгуване на нелегални стоки в „черните пазари” като наркотици, оръжия, нелегални валути, откраднати кредитни данни, документи и др., както и компютърни престъпления - хакерски услуги, предаване на компрометираща информация, детска порнография. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във