Параграф22 Daily

§22 Новини

Смесените българо-румънски полицейски екипи започват работа

Предстоящите съвместни дейности, организацията за работа на екипите, графици, маршрути, конкретни ангажименти на служителите бяха обсъдени на работна среща между началниците на двете пътни полицейски служби в Русе и Гюргево - главен инспектор Михаил Манов и комисар Марин Попеску, която се състоя на 18 юни т.г.. На граница между България и Румъния, на Дунав мост, утре ще се осъществи първата размяна на служители от пътните полиции на двете съседни държави.

Съвместната дейност през летния сезон е вече традиция за служителите от двата погранични района през последните 8 години. Тя е основана на взаимния позитивен опит и дългогодишни отношения, както и на базата на подписаните през 2010 г. в Гюргево Правила за съвместни действия на пътните полицаи в пограничните райони и осъществяване на съвместна патрулно-постова дейност за опазване на обществения ред от страна на компетентните органи на Република България и Румъния.

Смесените екипи от по двама униформени служители с полицейски автомобил ще работят на територията на всяка една от страните – в двата съседни гранични региона Русе и Гюргево. Те ще бъдат ангажирани с контрола по спазването на правилата за движение и нормативните изисквания към участниците в движението в съответната държава. Целта е осигуряване на пътната безопасност в празничните и почивни дни, с оглед очаквания интензивен трафик през летния туристически сезон, предимно от румънски и български граждани.

По предварително изготвен и съгласуван график екипите ще патрулират и ще извършват контролни проверки на скоростните режими, неправилно изпреварване, шофирането след употреба на алкохол, валидност на документите на водачите, наличието на задължителните застраховки, пътни такси, техническата изправност на превозните средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във