Параграф22 Daily

§22 Новини

Софиянци не могат да протестират срещу изгорелите газове от ТЕЦ-София, смятат във ВАС

Писмо от жалбоподатели от квартал около ТЕЦ-София и сдружение "За Земята" заявява позиция относно решение на съдия от Административен съд в София. Съдебното заседание по делото се е провело вчера.

В писмото е посочено, че съдията от Софийския административен съд Диляна Николова е отказала да признае правото на гражданите на София да обжалват въпроси, касаещи въздуха на целия град. Тя е прекратила частично производството по жалба на жители на квартал около ТЕЦ-София срещу новия подробен устройствен план (ПУП) на район "Сердика", в който се предвижда строеж на инсталация за горене на отпадъци на метри от техните домове.

Това действие е в противоречие с всички установени правни норми и съдебната практика по ЗУТ (Закон за устройство на територията), защото правата на Николай Петков да обжалва като собственик на терена, граничещ с площадката на ТЕЦ София, били определени не въз основа на сега действащия ПУП на район "Сердика", а въз основа на планираното бъдещо изменение на подробния устройствен план.

Въпреки че делото не е приключило, в края на заседанието наетият от Столична община външен адвокат Цветелина Сачанска подала срещу жалбоподателя искане за адвокатски хонорар от 1500 лв. "С тази прекомерна и непосилна за обикновения гражданин сума Столична община показва, че може да действа наказателно към всеки един софиянец, дръзнал да отстоява своя законен интерес", посочват жалбоподателите.

Адвокатът на жалбоподателите Иван Велов категорично заяви, че ще обжалват и държат изключително много на публичната процедура за подбор на съдии по делото във Върховен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във