Параграф22 Daily

§22 Новини

Софийският районен съд получи обещаните сгради

С приети днес три решения и едно постановление на правителството Софийския районен съд (СРС) и Софийската районна прокуратура (СРП) получиха обещаните предния ден от премиера сгради. Така най-сетне може да се реши дългогодишния проблем със сградния фонд на най-голямото съдилище в страната.


Съдиите и прокурорите ще ползват третия, четвъртия и петия етажи от Блок bdquo;А на административната сграда на бул. bdquo;Цар Борис III № 54 и Националния армейски комплекс (т. нар. военно НДК) в столичния район bdquo;Триадица. В сградата на бул. bdquo;Цар Борис III вече се извършва ремонт, за да бъде в подходящ вид за ползването й от съдиите. За преустройството на Националния армейски комплекс са предоставени 9 624 882 лв., които по-рано през годината бяха дадени на МО за довършване на комплекса, а сега се прехвърлят на правосъдното ведомство. С друго решение правителството отне от МО управлението върху два имота в столичния квартал bdquo;Овча купел - 2 и ги предостави на Министерството на правосъдието. Имотите с обща площ 363 кв. м се намират на първия етаж на жилищен блок и ще бъдат използвани за съхранение на архива на Районната прокуратура.


Правосъдният министър Диана Ковачева съобщи, че щатният състав на СРС ще бъде увеличен с 60 съдии. Според Ковачева с преместването на съда и с увеличаването на щатните бройки ще се допринесе за решаването на проблема с бавното правосъдие у нас. Сред положителните страни от преместването според нея е и по-лесният достъп до двете сгради.nbsp; Правосъдният министър огледа днес сградата на бившото ГУСВ, където ще бъдат настанени гражданските отделения на СРС. Временният шеф на съда Методи Лалов обясни, че в момента съдебните състави са около 125, като надеждите са те да станат близо 190.


Около 500 души от администрацията на съда ще бъдат преместени във военното НДК, каза министър Ковачева и добави, че има възможност на по-късен етап в сградата да бъдат настанени още най-малко 100 души.nbsp; Правосъдният министър увери, че след настаняването в новите сгради прокурорите и съдиите ще бъдат разпределени по двама в кабинет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във