Параграф22 Daily

§22 Новини

Софийският университет спечели дело за 70 млн. лв.

Изпълнителната агенция "Наука и образование за интелигентен растеж" (НИОР) към просветното министерство търси 70 милиона лева за отхвърления проект на Софийския университет (СУ) за изграждане на център за върхови постижения в областта на здравословния живот и биотехнологиите. Причината е съдебно решение, според което въпросният проект трябва да получи финансиране. Това съобщи за в.
"Сега" Кирил Гератлиев, изпълнителен директор на агенцията, която е Управляващ орган на оперативна програма "Наука и образование". По нея бяха заложени около 200 млн. лв. за създаването на общо 4 центъра за върхови постижения в България.

Проектът на Софийския университет беше класиран с точки, близки до максималните. По-късно обаче той беше отстранен поради това, че в него се предвижда ремонт на сграда, която междувременно Министерският съвет отне от СУ. В края на миналата година правителството действително изненадващо даде въпросната сграда, намираща се на бул. "Ал. Стамболийски", за нуждите на съда. В основанията за отхвърляне на проекта пишеше, че от университета са посочили друг свой имот (става дума за част от болница "Лозенец", която е база за студентите от медицинския факултет на
СУ), в който ще се изгради замислената лаборатория "за фундаментални научни изследвания в областта на модерната персонализация на трансплантацията на органи, тъкани и клетки". От Изпълнителната агенция НОИР обаче не приеха това и отхвърлиха проекта с мотива, че е недопустимо представяне на документи, с които се подобрява качеството на подаденото проектно предложение.

"Софийският университет обжалва отстраняването в съда, защото сградата може да бъде заменена с друга, а проектът има висока научна стойност. Университетът спечели делото на две инстанции. Решението на Върховния административен съд е окончателно и има задължителен характер", поясниха от пресцентъра на университета. Оттам посочиха, че в продължение на шест месеца Изпълнителната агенция „Наука и образование" отказва да сключи договор за проекта с различни аргументи - липса на средства, както и необходимост проектът да бъде оценяван отново.

Коментарът на изпълнителния директор на НОИР Кирил Гератлиев бе, че в момента "управляващият орган търси ресурс за изпълнение на съдебното решение", от което се подразбира, че проектът няма нужда да минава през втора оценка. Той обясни, че е изпратил писма до просветното и финансовото министерство, на които очаква отговори. "Едва след това ще имаме повече информация", заяви той. Още при отхвърлянето на проекта на СУ и появилата се възможност страната ни да изгуби заложеното финансиране от агенцията обясниха, че правят анализи за какво могат да се пренасочат въпросните 70 млн. лв. при разрешение от ЕК. Обещанието бе, че при всички случаи те ще останат в рамките на първа ос на НОИР, тоест за наука.

От МОН заявиха, че вече са пратили отговор на изпълнителната агенция, който гласи, че министерството не може да осигури нужното финансиране. Източници на в. "Сега" коментираха, че заложените 70 млн. лв. са били пренасочени към други проекти с решение на Комитета за наблюдение на оперативната програма, и цитираха разпоредби от Закона за обществените поръчки, според които, ако нямаш право на разход, не можеш да изпълниш съдебното решение поради обективни причини. "Тогава съдебното решение не може да се изпълни поради обективна невъзможност", твърдят те. В такива случаи обаче финансовото министерство винаги може да намери резерви в бюджета и да отдели допълнителен ресурс, коментират други експерти, запознати с казуса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във